Autoesmena. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha tancat la porta a aixecar la fase 1 d'emergència per sequera als municipis que s'abasteixen amb els embassaments del sistema Ter-Llobregat després de les pluges d'aquests darrers dies. Tot i que la darrera actualització de l'estat dels embassaments que fa l'Agència Catalana de l'Aigua els situa en una capacitat del 16,9%, quan havien estat per sota del 16%, Mascort considera que "no tindria sentit" fer aquest pas: "Si hem d'aixecar l'emergència i tornar a l'excepcionalitat, però 15 dies després hem de tornar a l'emergència, no ho farem". Així ho ha assenyalat el titular del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Aquestes declaracions arriben una setmana després que el mateix Mascort no descartés en una entrevista a El Periódico sortir de la fase d'emergència si plovia més en els següents dies: "Si ens diuen que continuarà plovent molt, podríem sortir de l'emergència amb els pantans al 17%", fent èmfasi en el fet que si s'hagués arribat al 20% s'hauria aixecat "segur". Poques hores després, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, descartava aquesta possibilitat i manifestava que "no té sentit sortir-hi per tornar a entrar-hi en quinze dies". Ara, Mascort comparteix aquesta diagnosi i matisa que l'executiu només es plantejarà aixecar aquesta fase 1 si s'arriba a un "percentatge similar al de l'any passat". Cal recordar que aleshores, per aquesta mateixa època, els embassaments estaven entre el 27 i 28% de la seva capacitat. "Per sortir de la fase d'emergència 1, ha de ploure bastant", ha subratllat. En tot cas, el conseller d'Acció Climàtica ha destacat com a fet positiu que les pluges dels darrers dies permeten "allargar unes setmanes més l'entrada en emergència 2".

D'altra banda, el PSC ha anunciat aquest mateix dimecres que ha registrat una sol·licitud perquè David Mascort comparegui a la Diputació Permanent del Parlament perquè doni explicacions sobre la situació de sequera a Catalunya. En aquest escrit, els socialistes demanen la convocatòria "urgent i immediata" de la Diputació Permanent perquè es pugui aprovar aquesta compareixença. Després de la dissolució de la cambra, aquestes compareixences s'han de fer en aquest òrgan, tal com ja va passar amb la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, per la crisi de les presons.

Teresa Ribera aposta per mantenir el pla per portar aigua en vaixells

Encara sobre sequera, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha exposat en un esmorzar informatiu d'Europa Press que, tot i les pluges dels darrers dies, cal seguir "estant preparats" per portar aigua de la dessaladora de Sagunt en vaixell cap a Catalunya. En aquest sentit, la responsable de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha expressat que espera que la gestió de la sequera que està duent a terme la Generalitat "permeti abordar els pròxims mesos amb certa tranquil·litat". Malgrat això, ha avisat que "no s'ha d'abaixar la guàrdia".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!