El Govern de la Generalitat ha descartat l'entrada a la fase 2 d'emergència per sequera en el sistema Ter-Llobregat gràcies a les darreres pluges. Tanmateix, la portaveu de l'Executiu, Patrícia Plaja, ha demanat que les darreres precipitacions no distreguin del que encara és una situació greu a Catalunya. "Sense restar importància a la pluja dels darrers dies perquè sí, cada gota compta. No seria bo pensar que el país ha deixat d'estar en una situació d'extrema gravetat", ha exposat Plaja. Tot i això, la portaveu ha valorat positivament els últims xàfecs i ha afirmat: "La pluja dels darrers dies i les intervencions quirúrgiques i planificades pel Govern en la gestió de l'aigua asseguren que no s’hagin d’aplicar noves mesures restrictives durant les setmanes vinents, de cara a l'estiu".  No avançar cap a una etapa més restrictiva implica que, per ara, no caldrà portar aigua en vaixells.

La Comissió Interdepartamental de Sequera ha fet aquest dijous el seguiment de la crisi hídrica a Catalunya, posant el focus en les pluges de Setmana Santa que han estat generals. L'aportació d'aquests darrers aiguats han estat vitals per als boscos i cultius. Pel que fa als embassaments de les conques internes, han continuat amb la tendència creixent iniciada el 8-9 de març amb volums que tot i ser lleugers permetran no haver d'aplicar noves mesures restrictives els mesos vinents, incloent-hi l'estiu, per mantenir la situació d'Emergència I a la major part del sistema Ter Llobregat. 

Sobre la possibilitat d'aixecar l'emergència en els municipis que beuen dels rius Ter i Llobregat, el secretari general d'Acció Climàtica, Josep Vidal, ha defensat que es tracta d'una situació condicionada per les pluges que puguin caure els mesos vinents, així com la generació de més recursos i la baixada del consum d'aigua per les restriccions actuals. "Es fa complicat dir en quin moment [s'aixecarà l'emergència]", ha assegurat.

Piscines municipals a l'estiu

Després que la Federació Catalana de Municipis (FCM) hagi fet arribar una petició al Govern perquè les piscines municipals es puguin omplir i reomplir durant l'estiu —escenari que, ara com ara, el pla especial de sequera no preveu—, el Govern ha obert la porta a què aquestes siguin considerades refugis climàtics per tal que puguin funcionar amb normalitat.

"Ho estem contemplant perquè els municipis ens ho han demanat i perquè entenem que en una situació d'emergència climàtica —els refugis climàtics— s'han de preveure", ha afirmat Vidal en la roda de premsa d'aquest dijous. Segons ha confirmat, es tracta d'una qüestió que es troba "bastant treballada" i de la qual l'executiu informarà "en les pròximes setmanes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!