Discurs crític el que ha protagonitzat la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, amb el Govern de Pere Aragonès, no pel discurs que el president va pronunciar ahir, sinó pel que ha fet i deixat de fer en els seus primers 100 dies de vida.

Albiach ha centrat el focus en les desavinences internes entre ERC i Junts, i ha alertat: "Poden estirar aquest Govern tant com vulguin, com si fos un xiclet, però no estan a l'altura del que Catalunya necessita".

Per a la líder dels comuns, "el Govern no pot sonar més desafinat" i ha recordat les paraules de l'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà, que va assegurar que reeditar un Govern ERC- Junts seria "la guerra del Vietnam". "És molt difícil barallar-se i governar, però el país ho necessita. Ho intuíem, però no pensàvem que passaria tan ràpid", ha reconegut.

Crida a Junts

Igual que ha fet el líder del PSC, Salvador Illa, Albiach s'ha dirigit al president de Junts al Parlament, Albert Batet, per demanar-li que aposti pel diàleg.

I ha afegit que la detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, en la seva arribada a l'Alguer "és la millor evidència que hem de seguir avançant en el diàleg". Ha apuntat que cal reformar la sedició perquè, d'aquesta manera, la taula de diàleg beneficiï "a tots, fins i tot a aquells que no hi creuen i que treballen per dinamitar-la".

Albiach també ha coincidit amb Illa a demanar a l'executiu un canvi de rumb, però no només pel que fa a l'agenda independentista i la gestió del dia a dia, sinó també per als projectes pels quals aposta.

 

Contra part dels projectes del Govern

Així doncs, i a diferència d'Illa, Albiach ha reiterat el rebuig del seu grup a l'ampliació de l'aeroport, el projecte del Hard Rock, mantenir la F1 al Circuit de Catalunya o celebrar els Jocs Olímpics d'hivern als Pirineus el 2030. "De veritat, companys d'ERC, que aquest és el pla de govern més transformador de la història?", ha qüestionat citant les pròpies paraules del grup republicà.

Pel que fa a les propostes, la líder d'En Comú Podem ha demanat un pla per "diversificar l'oci", "acabar amb la precarietat vital de tota una generació", "impulsar l'emancipació de la gent jove", "impulsar un 15% d'habitatge públic", "combatre l'abandonament escolar", "fer tornar el talent que ha marxat a l'exili econòmic" i augmentar la pressió fiscal en 1% en l'impost de patrimoni "sobre el 10% més ric".

"Ha de decidir si continua com els seus predecessors, arrossegant als peus als canvis que Catalunya necessita, o s'apunta a la transformació, però no només de discurs, sinó amb recursos, aliances i talent", ha conclòs.

 

Imatge principal: la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, al ple d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar