De la mateixa manera que el president Pere Aragonès insisteix dia sí, dia també, en l'amnistia i l'autodeterminació, també ho fa el cap de l'oposició, Salvador Illa, però per rebutjar-les.

"On vol portar aquest país? L'amnistia i l'autodeterminació són objectius impossibles d'assumir. I el més important, que exclouen la meitat dels catalans", ha afirmat el líder del PSC al Parlament en la seva rèplica al discurs del president pronunciat ahir en l'obertura del debat de política general.

 

Illa, que ha volgut buscar un to conciliador, sí que ha lloat, però, la defensa ferma d'Aragonès de la taula de diàleg amb l'Estat. "El diàleg provoca desavinences en el si del Govern. Li reconec que no ho té fàcil i que ha demostrat fermesa en la seva defensa", ha dit. 

Crida a Batet, Carrizosa i Fernández

"Aquí li toca moure's a vostè, senyor Batet", ha dit dirigint-se al cap de files de Junts a la Cambra. "Que no veu que és impossible que no enraonem?", li ha preguntat. Illa també ha cridat el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i el del PP, Alejandro Fernández, a dialogar.

En aquest sentit, Illa ha tornat a insistir a convocar una taula de diàleg entre partits catalans i ha advertit que, igual que les rieres del Maresme, s'acabarà obrint pas sigui a través de les institucions o no.

Illa, que ha acusat Aragonès de voler "reincidir en els errors del passat", ha dibuixat una Catalunya "desorientada i desanimada". "L'esperit del país no està bé després de 10 anys. Políticament estem assumint un fracàs col·lectiu que es va produir el 2017", ha dit assenyalant l'independentisme com el "principal responsable, però no l'únic".

Retrets als consellers

El líder socialista també s'ha volgut dirigir a cadascun dels consellers per retreure algunes de les darreres coses que han passat, com ha estat el cas de les vacunes caducades. "Això no pot passar, conseller Argimon. I li reconec l'honestedat de reconèixer errors", ha puntualitzat.

Així doncs, al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, li ha retret que no comparegués després dels aldarulls de les Festes de la Mercè. Al d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que 26.400 alumnes es quedessin sense plaça d'FP. Al vicepresident, Jordi Puigneró, l'ha felicitat pel seu suport al projecte d'ampliar l'aeroport del Prat. I al d'Economia, Jaume Giró, li ha aconsellat que "no cal que sigui el més independentista de la cambra". "Ve d'on ve, senyor Giró, i no passa res", ha indicat.

Illa ha conclòs el seu discurs vaticinant que "per sort" el futur de Catalunya no es correspondrà amb "l'experiment que representa aquest Govern". I ha afegit que, tot i que creu que l'executiu d'Aragonès no està a l'altura, oferiran el seu suport en tot allò que puguin.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en la seva rèplica a Aragonès / Foto: Sergi Alcàzar