Ha passat poca estona des de l'anunci, però la premsa internacional ja ha començat a reaccionar a l'acord al qual ha arribat Junts i el PSOE per tal de facilitar la investidura del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. L'entesa significa que, a canvi de mantenir el líder socialista a La Moncloa, s'aprovarà una llei d'amnistia per als líders independentistes que inclogui el concepte de 'lawfare' com exigia el president a l'exili, Carles Puigdemont, mentre que també s'obrirà "una nova etapa" en el conflicte entre Catalunya i l'Estat, amb un verificador internacional sobre els acords entre les dues parts. Mitjans de comunicació d'arreu del món ja han començat a explicar a la seva manera l'entesa d'última hora.

El mitjà britànic progressista 'The Guardian' és qui n'ha fet més ressò, posant en marxa fins i tot un directe per explicar l'última hora de la situació política a l'Estat. En diverses publicacions, el diari ha explicat que el pacte "facilita el camí a la formació d'un nou govern", i permetria que Sánchez tornés a exercir de president "en qüestió de dies". A més, ha recollit la reacció de les parts implicades, com ara del secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, qui ha valorat l'acord com a "històric", i la presidenta de Junts, Laura Borràs, qui ha remarcat que el conflicte polític "persisteix" i la solució "serà democràtica, sí o sí". I també ha mostrat el rebuig de l'oposició, amb un apunt sobre les protestes que han tingut lloc a Madrid davant la seu socialista, així com la reacció del PP i de Vox a l'entesa. 'The Guardian' descriu la llei d'amnistia que s'està preparant com a "controvertida".

Diversos altres mitjans de parla anglesa han dedicat una notícia a l'acord. El 'The Times' britànic ha destacat l'entesa sobre l'amnistia que ja ha establert amb el "fugitiu" Carles Puigdemont a canvi de mantenir-se al poder. El mitjà també ha remarcat l'oposició que ha suscitat la mesura de gràcia entre "la vella guàrdia socialista i els partits de dretes", així com l'inicial rebuig que generava a Sánchez una amnistia "inconstitucional" per al líder independentista. Mentrestant, el 'Financial Times' també ha descrit Puigdemont com un "fugitiu de la justícia espanyola", i ha destacat la "controvertida" entesa entre el partit independentista i els socialistes. "El pacte obrirà un nou capítol rancorós i potencialment explosiu en la política espanyola. Sánchez assegura que està desactivant el llarg conflicte català, però els opositors l'acusen de conveniència política i de saltar-se l'estat de dret", continua el mitjà nord-americà, que fa només uns dies va defensar la llei d'amnistia en el seu editorial.

Des de França, 'France24' ha explicat que Pedro Sánchez ha acceptat les demandes dels independentistes, entregant la "controvertida" amnistia als líders del procés. "En resposta, els partits d'oposició conservadors i membres de la justícia espanyola han incrementat la seva crítica, amb alguns d'ells acusant Sánchez de corrupció i d'abandonar l'estat de dret", continua. El canal de televisió gal també fa referència a les protestes davant la seu del PSOE a Madrid i la pronunciació pública dels magistrats espanyols contra l'amnistia.