El diari econòmic Financial Times ha defensat l’amnistia per l’independentisme català en un editorial publicat aquest dilluns. El rotatiu considera que l’impuls d’una llei d’amnistia per part del govern espanyol de Pedro Sánchez, en negociació amb l’independentisme, “és una aposta que val la pena”. Així mateix, el text defensa que “un camí que es pren per conveniència política també pot ser l’adequat”. Les negociacions del PSOE amb l’independentisme, que semblen està en la recta final, estan rebent pressions del poder judicial, a través d’iniciatives de jutges -com en el cas del Tsunami Democràtic- i polítiques -amb manifestacions al carrer promogudes pel PP i l’extrema dreta. També han entrat en joc alguns dirigents de l’Església espanyola amb declaracions contràries a l’amnistia.

El Financial Times, que titlla el referèndum de l’1-O del 2017 d’"il·legal”, assenyala que aquella iniciativa independentista i la reacció “nacionalista” espanyola continuen “dificultant la consecució d’un govern estable”. Després de les eleccions del 23 de juliol, el diari econòmic reconeix que Sánchez necessita els independentistes per tornar a governar i que el “preu” és “una amnistia per a centenars i potencialment milers de polítics, funcionaris i activistes catalans que van permetre la fallida ofensiva independentista o van protestar contra els esforços de l’Estat espanyol per reprimir-la". La publicació destaca que Carles Puigdemont és “el principal” d’aquests polítics que poden ser amnistiats.

Una política de conveniència

Malgrat els moviments d’oposició, el diari econòmic defensa l’amnistia com una mesura necessària per a l’estabilitat política d’Espanya, de manera que veu la iniciativa com “una política de conveniència”, que és “la correcta per a Catalunya i per a Espanya”. El diari britànic opina que la independència ha creat “enormes fissures polítiques i socials” que “mai es resoldran únicament amb l’actuació dels fiscals i els tribunals”. És per això que defens que cal “diàleg polític”, com el que propugna ERC, un partit que Financial Times considera “El més moderat” perquè, “de fet, ja ha abandonat la unilateralitat”. Convèncer Puigdemont i Junts d’abandonar la unilateralitat “seria un gran pas endavant”.

Elogis a Pedro Sánchez i crítiques a Alberto Núñez Feijóo

El diari també defensa la posició de Pedro Sánchez, tot i admetre que pel fa a l’amnistia ha tingut un discurs erràtic -negant-la en declaracions anteriors-. “Sánchez ja mereix crèdit per haver rebaixat la temperatura de la qüestió catalana, una gesta gens fàcil en el sobreescalfat ambient polític espanyol”. En aquest sentit, l’editorial del diari econòmic defensa que els indults no van servir per revitalitzar la causa independentista com els seus crítics van predir, i ha passat just el contrari: “El suport a la independència i als seus partidaris ha caigut, mentre el partit socialista ha millorat els seus resultats a Catalunya”.

L'article editorial també critica la posició del PP i els seus postulats sobre el conflicte català coincident amb l'extrema dreta.