"¡Sánchez a prisión!", "¡Que te vote Txapote!", "¡Viva Franco!" i insults contra Carles Puigdemont han estat algunes de les consignes més repetides la quarta nit d'aldarulls. Unes 7.000 persones s'han concentrat davant de Ferraz en una protesta que ràpidament ha escalat en violència i ha acabat en una nova jornada d'aldarulls que ha enfrontat ultres d'extrema dreta i els antiavalots. El resultat han estat sis detinguts (cinc homes i una dona) i 39 ferits, dels quals 29 són policies

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels pactes

Entre banderes franquistes i amb l'himne del Cara el sol sonant de fons, la manifestació davant de Ferraz s'ha omplert d'amenaces, lemes racistes i homòfobs i contra l'amnistia. Els principals objectius de la ira dels manifestants de dreta i extrema dreta eren Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, corejant lemes com "España no se vende, España se defiende", "Puigdemont a prisión" o "Pedro Sánchez, hijo de puta". Tanmateix, els ultres carreguen contra figures que abans defensaven: Felip VI o, com se l'ha sobrenomenat, Felpudo VI. "Felipe masón, defiende tu nación". Tots aquests improperis han estat acompanyats de bengales i violència contra el desplegament policial davant de la seu socialista i, finalment, s'han desfermat les càrregues policials. 

Al grup s'hi ha sumat el líder de Desokupa, Daniel Esteve, amb desenes de seguidors que s'han unit als presents. Entre altres, també hi han assistit la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, el diputat de Vox Manuel Mariscal o la diputada Rocío de Mer. A primera línia, i separats per tanques de la Policia Nacional, s'han agrupat afiliats de la formació ultra Espanya 2000, els quals s'han arribat a encarar amb altres manifestants que els retreien les seves proclames nazis. A més, la líder del grup neonazi Bastión Frontal, Isabel Medina Peralta, ha pujat amb un altre noi al sostre d'un quiosc de tabac fent la salutació nazi i portant una bandera amb la creu de Borgonya.

segona nit alderulls a Ferraz (4). Europa Press
Segona nit d'aldarulls a la seu socialista del carrer Ferraz. Foto: Europa Press

La resposta del PP i Vox 

Manifestacions que el PP i Vox van encoratjar ara s'han convertit en un camp còmode i fèrtil per a l'expressió de grups obertament feixistes i ultres, alguns de molt coneguts, com España 2000. Com reaccionen les dues formacions? De manera diferent. Per una banda, el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat respecte a les protestes contra els pactes del PSOE i ha culpat Pedro Sánchez dels aldarulls, afirmant que provoca "malestar social". 

Per altra banda, Santiago Abascal ha culpat el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, de la "violència" en les protestes a la seu del PSOE a Ferraz i ha avisat que el seu partit seguirà recolzant les "protestes de resistència" pacífica davant els colpistes". "La violència és responsabilitat de Marlaska. En primer lloc, perquè "és el que ell i Sánchez pretenien, amb les ordres polítiques de carregar i gasejar manifestants pacífics dilluns", ha dit a través de les xarxes socials. 

Les xarxes fan befa d'alguns manifestants: #CayeBorroka

La sorpresa d'Abascal per l'actuació de la policia no ha estat l'única. Molts manifestants han recorregut a les xarxes socials per mostrar la seva sorpresa pel tracte rebut per part de la policia. Fins i tot el PP, el primer dia d'aldarulls, va lamentar que tractessin els manifestants de Ferraz "com si fossin CDR". La perplexitat dels manifestants de dretes i d'extrema dreta per ser aturats per la policia durant els aldarulls ha generat una reacció de befa a les xarxes, on es burlen de les queixes, sota l'apel·latiu CayeBorroka, la unió entre Cayetano i borroka, en referència a la kale borroka