El president en substitució del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el vocal Vicente Guilarte, finalment ha convocat un ple extraordinari per dilluns vinent a les 7 de la tarda, forçat pels 8 magistrats conservadors davant l'acord imminent del PSOE amb ERC i Junts per l'amnistia de totes les causes relacionades amb el procés de Catalunya. Els vocals progressistes de l'òrgan de govern dels jutges, han qualificat la pressió dels seus col·legues com "una ingerència intolerable" i un "cop d'estat en toga".

S'indica que la convocatòria es produeix a petició dels vocals Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya, José María Macías, Nuria Díaz i Ángeles Carmona, que aquest dijous al matí han registrat un escrit en el qual sol·liciten la celebració de la reunió perquè el CGPJ debati i, si és el cas, adopti una declaració institucional en relació amb l'eventual amnistia dels delictes comesos en el procés d'independència a Catalunya. Són magistrats i juristes nomenats pel PP i amb el mandat caducat des de fa cinc anys.

Mandat legal

En un comunicat, el CGPJ precisa que es convoca el plenari tal com indica la llei. En concret, l'article 600.2 de la Llei orgànica del Poder Judicial estableix que “haurà de celebrar-se sessió extraordinària si ho considerés oportú el president o si el sol·licitessin cinc vocals”, mentre que l'article 35 del Reglament d'Organització i Funcionament de l'òrgan constitucional assenyala que “procedirà, en tot cas, la celebració de sessió extraordinària quan la mateixa sigui sol·licitada per escrit dirigit al president per cinc o més vocals del Consell, amb expressió del tema que hagi de ser tractat, i amb aportació de tots els documents, si n'hi hagués, relacionats amb l'ordre del dia proposat”.

Convocatòries dels partits

Els membres del Poder Judicial s’han avançat a la decisió política, que sembla ja tancada per investir Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol i repetir un segon mandat. El PSC i ERC han convocat rodes de premsa aquest dijous a la tarda, en la qual confirmaran l'acord per impulsar una llei de l'oblit sobre els fets relacionats amb Catalunya, entre els anys 2014 al 2017. Per la seva part, els membres de Junts continuen reunits a Brussel·les amb el president Carles Puigdemont.

Renovació pendent

El bloqueig del PP per renovar el Poder Judicial ha provocat que estigui format   actualment per 16 dels 21 membres originaris. Carlos Lesmes va dimitir com a president del CGPJ fa un any, sense aconseguir que el PSOE i el PP es posessin d’acord amb la renovació dels magistrats i juristes. I el CGPJ ja té un segon president per substitució, primer Rafael Mozo, que es va jubilar, i ara Gilarte.