Ja és oficial. PSOE i Junts per Catalunya han signat un acord per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. El document menciona el concepte de ‘lawfare’, l’escull que durant aquests dies ha endarrerit que els socialistes arribessin a un acord definitiu amb el partit de Carles Puigdemont. “Les conclusions de les comissions d’investigació que es constituiran en la pròxima legislatura es tindran en compte amb l’aplicació de la llei d’amnistia en la mesura que poguessin derivar-se situacions compreses en el concepte ‘lawfare’ o judicialització de la política, amb les conseqüències que, en el seu cas, puguin comportar accions de responsabilitat o modificacions legislatives”, indica el text.

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora
 

 

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha anunciat en roda de premsa l'acord "de legislatura" entre el PSOE i Junts, una "oportunitat històrica per resoldre el conflicte" des de la política, que "arriba en un moment clau" per formar govern i donar resposta al mandat del 23-J.

"Estem preparats per obrir una nova etapa històrica", ha dit, per trobar "una solució negociada". En aquest sentit, ha recordat que la llei d'amnistia cobrirà els fets relacionats amb el procés des del 2012 fins al 2023, i pel que fa als casos de 'lawfare' hauran de ser els jutges els que determinin si s'ha d'aplicar en cada cas. També ha admès que qüestions com el reconeixement de Catalunya com a nació s'abordaran a la taula de negociació.

Un acord de legislatura

Cerdán ha comparegut en roda de premsa després de setmanes de negociació i ha volgut deixar clar que aquest és un acord "de legislatura" i, per tant, no només per a la investidura de Sánchez. En aquest marc, ha afirmat que els dos partits han actuat amb "generositat i altura de mires" per "resoldre les qüestions del fons del conflicte". "Estem preparats per obrir una nova etapa històrica" on "a partir del respecte" es busqui "una solució negociada".

El número tres del PSOE ha recordat que el document encara s'ha de sotmetre a l'aval de la resta de grups que el signaran. En tot cas ha apuntat que és una llei "ben treballada" que el PP i Vox portaran al Tribunal Constitucional i que confia que superarà aquest tràmit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!