Les eleccions generals del 23-J encara no tenen un resultat definitiu. El recompte oficial finalitzarà el pròxim 1 d'agost, quan estarà comptabilitzat el resultat del vot des de l'estranger, o vot CERA (Cens Electoral dels Residents Absents); de forma que el nombre de diputats de cada partit encara pot ballar lleugerament i potser provocar un canvi d'escenari, especialment en uns comicis on alguns escons s'han adjudicat per marges escassos. En total, són 2.328.261 d'electors residents a l'estranger que han pogut exercir el seu dret a vot. 

A Madrid, per exemple, que té 378.000 electors censats fora de l'Estat, el PP només necessitaria 1.749 vots per treure-li un escó al PSOE. I a Barcelona, més complicat, uns 18.177 vots podrien donar un escó més a Vox, en detriment del PP. Però hi ha un cas, a més, que pot ser un greuge per l'independentisme: a Girona, amb només 363 vots més, el PP podria treure-li un escó a Junts, que es quedarien amb només 6 diputats. Una situació similar es pot donar a Tarragona, que amb només 1.298 vots més, el PSOE podria treure també un escó a Junts. Si finalment es donessin aquestes dues possibilitats, l'independentisme, que ja ha patit una gran desfeta als comicis del 23-J, podria encara afeblir-se més a Madrid, i quedaria amb 7 escons per ERC i 5 per Junts; mentre que la CUP no va obtenir representació en aquesta legislatura. 

Sevilla, Màlaga o Guipúscoa també poden ballar

Altres circumscripcions que poden veure's canviats els resultats són Sevilla, a on 7.252 vots podrien treure un escó a Sumar i donar-li a Vox; Màlaga, on 3.047 vots podrien donar un escó a PP i treure-li a PSOE; o Guipúscoa, on 2.735 vots podrien treure-li un diputat a un ja afeblit PNB, en favor de Sumar. A Tenerife, 1.515 vots podrien donar un escó més a Sumar, en detriment del PSOE; i 3.008 vots podrien treure un diputat al PP, en favor de Nova Canàries. A Albacete, només 1.297 vots a favor de Vox podrien donar un escó més a l'extrema dreta i treure-li al PSOE. 

 

La majoria simple de Sánchez, en perill

La majoria simple (més 'sí' que 'no') que podria donar la presidència del govern espanyol a Pedro Sánchez en una segona votació, ja que ara mateix té 172 escons potencialment favorables (PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG), podria veure's en perill si alguns dels escons en joc ballen i el bloc de les esquerres perd diputats. El marge és molt ajustat, ja que el bloc de les dretes suma 171 escons (PP, Vox, Unión del Pueblo Navarro i Coalició Canària). El paper clau és de Junts (7 escons, de moment), que ara mateix amb la seva abstenció podria fer president Pedro Sánchez perquè es donés la majoria simple citada, però si PSOE perd escons en favor del PP amb el vot CERA, com pot passar, o Sumar perd en favor de Vox, aquesta majoria es veuria trencada i Pedro Sánchez necessitaria no l'abstenció sinó el 'sí' explícit de Junts, cosa que tindria un preu molt alt i que potser podria abocar a repetició electoral.