EH Bildu ha aconseguit el seu objectiu en les eleccions generals 2023 i ha fet el sorpasso al PNB al Congrés dels Diputats. La formació de l'esquerra abertzale ha obtingut 5 diputats al País Basc i un a Navarra, de manera que suma 6 escons, un més que a les eleccions del 2019. Aquest escó ha estat en detriment del Partit Nacionalista Basc (PNB), que n'ha perdut un i s'ha quedat amb 5. Tanmateix, cap de les dues forces nacionalistes ha estat la guanyadora al País Basc, perquè el PSOE ha estat la força més votada, i ha empatat amb 5 escons amb EH Bildu i PNB. D'altra banda, el PP ha guanyat un nou escó i s'ha situat amb 2, mentre que Sumar no ha tingut èxit i només ha aconseguit un escó, mentre que Unidas Podemos n'havia obtingut 3 en els anteriors comicis. 

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat
 

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023 a País Basc, DIRECTE | Escrutini en temps real
 

 

El PSE-EE (PSOE) ha quedat en primera posició amb 289.826 vots, seguit del PNB, amb 275.782; i d'EH Bildu, amb 274.676 sufragis. A una distància més gran s'ha situat el PP, amb 131.789 vots, i Sumar, amb 127.031. Vox ha rebut 29.943 vots, però s'ha quedat sense representació. En total han anat a les urnes 1.155.484 ciutadans bascos, i la participació s'ha situat sobre el 67,61%, un punt més que el 2019. 

Ortuzar (PNB): "Els nostres vots seran utilitzats al servei de la ciutadania basca"

El president del PNB, Andoni Ortuzar ha fet un "balanç satisfactori" de les eleccions malgrat haver perdut un escó. "Hem aconseguit el nostre objectiu, consolidar el grup parlamentari basc", ha afirmat en una compareixença en acabar l'escrutini. En aquest sentit, s'ha referit al clima de "confrontació política i polarització", i ha agraït a la ciutadania basca que els han votat malgrat les crides dels dos grans partits al vot útil.

"Aitor Esteban tornarà a ser la veu dels bascos a Madrid, una veu alta i clara", ha reivindicat Ortuzar. El president del PNB no ha volgut avançar a qui donarà suport davant d'una possible investidura de Feijóo o Sánchez, però ha recordat que els vots del PNB "seran utilitzats al servei exclusiu de la ciutadania basca".

Otegi (EH Bildu): "No hi haurà govern del bloc reaccionari al nostre país"

"Hem tornat a construir una nit màgica al país", ha afirmat el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una compareixença des de la seu del partit. El líder de l'esquerra independentista ha agraït el suport a les 335.000 persones que els han votat i ha celebrat l'escó guanyat malgrat el context. "Als independentistes d'esquerra ens agraden les coses difícils, té molt més mèrit assolir l'èxit en condicions difícils", ha apuntat.

Pel que fa al futur govern a Espanya, Otegi ha deixat molt clar que pel que fa a EH Bildu, no governaran PP i Vox. "No som equidistants", ha afirmat en un evident retret al PNB, i ha reiterat que "no hi haurà govern del bloc reaccionari".

PSE-EE (PSOE)