Arriben les primeres trucades de Madrid a Waterloo després de les eleccions generals del 23-J. Sumar ha decidit picar a la porta del president de la Generalitat a l’exili i iniciar converses amb Carles Puigdemont per intentar-lo convèncer d’investir Pedro Sánchez com a cap de l’executiu espanyol, segons confirmen fonts del partit de Yolanda Díaz. L’encarregat de fer aquestes aproximacions és Jaume Asens, exdiputat al Congrés pels comuns (no es va presentar a les eleccions del 23-J), que té una bona relació amb Carles Puigdemont; de fet, el va assessorar pel seu exili. I, de fet, té també una bona amistat amb l'exconseller exiliat Toni Comín. 

Des de Sumar insisteixen que el resultat de les passades eleccions generals permet reeditar el govern de coalició a Espanya. “Això ens obliga a dialogar des de la responsabilitat, el respecte als resultats i el reconeixement mutu entre diversos partits”, assenyalen des de l’equip de Yolanda Díaz. “Des de Sumar tenim clar que Espanya és un país plural i que estem en la millor posició per encapçalar les negociacions amb tots els espais cridats a entendre's i articular un govern per a la majoria social i plurinacional del nostre país”, afegeixen.

Sumar justifica haver encarregat la tasca d’intentar convèncer Carles Puigdemont a Jaume Asens perquè “hem de comptar amb els millors” si es pretén que “les converses prosperin”. “És un luxe comptar amb algú de la trajectòria” de l'expresident del grup parlamentari d'Unidas Podemos, que "ha demostrat en el passat la seva capacitat d'acord", afirmen. I afegeixen que amb "el seu coneixement de la realitat política catalana, així com la seva bona relació amb molts dels espais cridats a entendre's, serà més fàcil arribar a un acord".

El partit de Yolanda Díaz considera que amb la primera aproximació de Jaume Asens a Carles Puigdemont es podran conèixer "les posicions de sortida" de l'independentisme català. "Serà més fàcil arribar a un acord", sentencia. Paral·lelament, l'equip de Carles Puigdemont evita fer cap comentari sobre aquestes converses. La seva oficina destaca que el president de la Generalitat a l'exili farà comentaris sobre els seus contactes quan ho cregui oportú.

Sánchez demana paciència i mostra confiança de poder convèncer Junts

Els primers contactes entre el govern espanyol de coalició i Carles Puigdemont s'han fet públics minuts després que Pedro Sánchez demanés paciència i mostrés confiança en poder convèncer Junts per Catalunya de permetre la seva investidura. "La democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat" ha assegurat aquest dilluns el líder socialista davant l'executiva federal del seu partit, en un missatge esperançador per poder evitar una nova convocatòria d'eleccions. Així, fonts socialistes demanen anar amb peus de plom aquests primers dies posteriors a les eleccions i confiar en el fet que Junts tingui "dues ànimes". 

Aquest matí, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja ha avisat que per a Sánchez no serà bufar i fer ampolles convèncer el seu partit. Ha reiterat que l'objectiu de Junts no és garantir l'estabilitat política d'Espanya, sinó aconseguir la independència de Catalunya; motiu pel qual ha recordat que l'Estat ha d'amnistiar totes les persones perseguides per ser independentistes i permetre la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, com a únic mecanisme possible que pugui solucionar el conflicte polític.

La resposta de Puigdemont: "Fer Pasqua abans de Rams"

Després de fer-se pública aquesta primera aproximació de Sumar a Puigdemont, el mateix president a l'exili ha reaccionat a través de les xarxes socials, utilitzant la ironia. "'Fer Pasqua abans de Rams', ho dieu? (És per a un amic)", ha escrit. Una frase feta que significa anticipar-se a fer una cosa abans que sigui el moment oportú, canviant així l'orde natural dels processos.