O referèndum o repetició electoral. Davant la desfeta de l'independentisme en les eleccions generals del 23-J, Òmnium Cultural llança una advertència a Madrid: "L'Estat ha de ser conscient que la pèrdua de representació no elimina, en cap cas, l'existència d'un conflicte polític que ha de ser resolt democràticament, tal com avala la majoria de la població de Catalunya". En aquest sentit, deixen la pilota sobre la teulada de Pedro Sánchez, a qui, en un comunicat emès aquest dimecres, plantegen la disjuntiva "o drets fonamentals i democràcia o paràlisi", i a qui demanen la "fi de la repressió i referèndum". "Pedro Sánchez cometrà una gran irresponsabilitat si opta pel bloqueig institucional i la paràlisi davant l'avenç de l'extrema dreta, abans que atendre les legítimes demandes democràtiques de la ciutadania", amenacen; i reiteren que "és Pedro Sánchez qui té a les seves mans no anar a unes noves eleccions" i evitar "una segona oportunitat perquè l'extrema dreta condicioni la governabilitat". 

L'entitat cultural independentista atribueix el "mal resultat de les forces independentistes" en les eleccions generals del 23-J a la "incapacitat de tots els agents de travar una estratègia coordinada", i ha retret als partits sobiranistes que han "ignorat els avisos reiterats dels electors i la societat civil des del 2017" i han prioritzat l'"interès electoral" a curt termini per sobre de l'"interès col·lectiu". En la nota emesa aquest dimecres, l'entitat ha  fet una crida a la "unitat" de l'independentisme per "fer valer la seva força i exigir la fi de la repressió i l'exercici del dret a l'autodeterminació". 

Mobilització perquè l'Estat tingui "un problema per resoldre"

Òmnium ha reiterat que les urnes d'aquest 23-J han mostrat que "l'Estat encara té un problema per resoldre" i que, per això, els partits independentistes tenen el "deure" d'assumir "responsabilitat" i travar una "estratègia de país". Per altra banda, davant l'abstencionisme i el desencant creixent de l'independentisme davant d'un Procés cremat i la manca de resultats, l'entitat politicocultural insta a la societat civil a "recuperar i enfortir una mobilització democràtica" per a fer "imprescindible" la negociació i arribar a una resolució del conflicte. En aquest sentit, Òmnium assenyala la Diada del proper 11 de setembre per recuperar la força del moviment als carrers i "deixar clar als poders de l'Estat que no viurem en normalitat fins que no s'atengui democràticament les aspiracions de la ciutadania".