Els advocats dels presos independentistes Andreu van den Eynde, Jordi Pina i Marina Roig estan confiats que hi haurà un bon resultat de la sentència del judici de l'1-O i creuen que "ha de ser absolutòria". Els lletrats han assegurat que noten la intranquil·litat de l'espera dels líders empresonats perquè volen que "surti ja" el veredicte.

En una conversa a Els matins de TV3, Jordi Pina —advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull—, ha destacat que al seu cap "només hi ha una paraula i és absolució", perquè "no s'ha provat cap delicte".

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, ha considerat que en general estan "satisfets per la feina", tot i que ha reconegut que, com passa en tots els casos que porten, "tens la sensació que podries haver fet alguna cosa més". Tot i això, Roig ha deixat clar que "és evident que la sentència ha de ser absolutòria".

En la mateix línia s'ha manifestat Andreu van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, que ha explicat que, "seguint la bona tècnica de la nostra professió, tenim esperança i confiança que hi hagi un bon resultat".

Lectura pública de la sentència i com ho viuen els presos

L'advocada Marina Roig ha afirmat que, tal com li agradaria al president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, la lectura pública de la sentència serà abans del 16 d'octubre, data en què es compleixen dos anys de presó preventiva de Jordi SánchezJordi Cuixart.

Sobre aquesta deliberació i si és necessari que els presos siguin presents a la lectura de la sentència, Jordi Pina ha assegurat que “la llei no exigeix que hi siguin, i ha afegit que "no seria lògic traslladar nou persones centenars de quilòmetres per llegir-los el resultat". Ha insistit que seria un "maltractament innecessari".

Segons el mateix Pina, aquesta llarga espera de la sentència provoca una "sensació d'intranquil·litat" als seus clients perquè, segons l'advocat, "volen que surti ja". Tot i això, Andreu van den Eynde ha assegurat que els líders independentistes "mantenen la fortalesa mental" perquè saben que a fora hi ha molta gent que els dona suport.

Pel que fa a la recollida de l'acta d'eurodiputat d'Oriol Junqueras, Van den Eynde ha destacat que anirà a Luxemburg a explicar que al líder d'ERC el priven de la seva immunitat parlamentària pel tacticisme del Suprem".

La fiscalia i les presons catalanes

Davant el qüestionament de la fiscalia de les presons catalanes a l’obertura de l’any judicial, Pina ha qualificat d'"insult" que "es qüestioni la honorabilitat dels funcionaris de les presons catalanes". En aquest sentit, l'advocat de Sánchez, Turull i Rull ha reconegut que li hauria agradat que "la memòria de la fiscalia hagués parlat de la presumpció d'innocència, després del cas Rosell".