Avui la fiscal general de l'Estat, Maria José Segarra, presenta la memòria del 2018 del Ministeri Públic durant l'obertura de l'any judicial. Mentre l'acte públic es fa al Tribunal Suprem, davant el Rei i a la mateixa sala on es va jutjar part del Govern de Catalunya per l'1-O, la memòria ja ha arribat als mitjans perquè que es pugui explicar.

Al llarg de les 1.500 pàgines exposa que els responsables de les presons catalanes no són imparcials i insinua un possible tracte de favor cap als presos polítics.

Diu la memòria, avalant-se en manifestacions públiques que han fet els responsables de presons i no en fets concrets que hagin passat dins els centres penitenciaris: "Fer saber que les autoritats de la Generalitat de Catalunya, inclòs l'actual director general d'Institucions Penitenciàries, han mostrat públicament el seu rebuig a la presó provisional acordada respecte dels processats per delictes molt greus que van tenir lloc durant l'anomenat procés, als quals consideren presos polítics. Aquestes manifestacions poden posar en qüestió les condicions de tranquil·litat i imparcialitat que necessàriament han de concórrer en les autoritats i funcionaris de l'Administració Penitenciària de Catalunya quan hagin d'avaluar els presos si són finalment condemnats".

Això obriria la porta a complir condemna, en cas que n'hi hagi, fora de Catalunya. Tot i que els condemnats poden triar la destinació, ja ha passat altres vegades, en casos excepcionals, com ara el terrorisme i els presos d'ETA, que no trien presó i que són les autoritats judicials que decideixen, amb l'aplicació la dispersió dels presos arreu del territori.

Les afirmacions que es fan a la memòria, a més, donen per fet una condemna imminent no respectant la presumpció d'innocència.

La fiscalia també remarca a mode de queixa les visites institucionals que hi hagut als presos i els actes reivindicatius que s'han fet als seus entorns. De fet ha titllat d'"anormals" les visites de les autoritats: "Hi ha hagut diferents situacions anòmales com l'existència de manifestacions com a mínim setmanals davant dels centres penitenciaris on es trobaven situatas aquests presos, més en concret al Centre Penitenciari de Lledoners i el Centre Penitenciari de Puig de les Basses, així com una presència anormal d'autoritats no penitenciàries en aquests centres".

La Direcció de Serveis Penitenciaris es manté al marge de les afirmacions que es fan en la memòria de la Fiscalia General de l'Estat del 2018. 

La sentència i el judici segons la fiscalia

La fiscal general de l'Estat, Maria José Segarra, també ha avaluat l'actuació dels quatre fiscals de sala que van intervenir en el judici del procés i les investigacions de la Fiscalia Superior de Catalunya durant el seu discurs en l'obertura de l'any judicial. Segons Segarra, "s'ha actuat de manera autònoma, interpretant i aplicant les lleis segons els criteris estrictament jurídics, fixats a través del lliure debat entre professionals del dret".

Sobre la sentència ha dit que "tots tenim la imperiosa obligació d'acatar la sentència que es dicti, sigui quin sigui el sentit que tingui. I ha subratllat que "el normal funcionament de les institucions, i singularment el sistema de justícia, és un dels pilars en els quals s'ha de basar la convivència".