Cinc dels nou presos i preses polítiques que estan sent jutjats al Tribunal Suprem han assistit avui a la sessió 37 del judici al procés en condició d'electes: Oriol Junqueras, Jordi SànchezJordi Turull i Josep Rull al Congrés dels Diputats i Raül Romeva al Senat. Ara els seus advocats, Jordi Pina i Andreu van den Eynde, estudien la fórmula per demanar al Suprem que puguin sortir de la presó per anar a recollir l'acta i assistir a les sessions constitutives de les Corts espanyoles.

Els advocats dels diputats electes, Jordi Pina i Andreu van den Eynde, estan estudiant si cal que presentin un escrit davant el Suprem demanant l'alliberament per anar a recollir l'acta o si, per contra, els magistrats ho autoritzen d'ofici per garantir els drets polítics dels candidats escollits. Si el tribunal autoritza la seva sortida, els presos podran assistir el proper 21 de maig a la sessió de constitució del Congrés i pujar a l'estrada de la cambra baixa per jurar o prometre (ni que sigui per imperatiu legal) acatar la Constitució.

Tràmits previs 

Segons fonts del Congrés, però, abans caldrà que vagin a la junta electoral provincial corresponent a buscar l'acta conforme són diputats electes i portar-la al Congrés. També hauran d'aportar documents i fer la declaració d'activitats. Uns tràmits, però, que no és obligatori que facin personalment ells i que poden delegar. 

Ara bé, sí que estan obligats a assistir a la sessió plenària a acatar la Constitució. La presència al ple de constitució i l'acatament de la Carta Magna és obligada per exercir les funcions de diputat i senador. També es obligada la presència dels diputats i senadors a les votacions, donat que el reglament del Congrés és molt restrictiu i només permet el vot a distància en cas de malalties que impedeixen el desplaçament, baixes de maternitat o lactància

Queda resoldre ara si se'ls permetrà exercir el seu càrrec o, com apunten fonts de l'alt tribunal, seran suspesos pel Tribunal Suprem en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal que determina la suspensió de l'exercici de càrrec públic per a processats amb presó preventiva decretada per delicte de rebel·lió.