El Tribunal Suprem no posarà cap objecció perquè Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva surtin de la presó per recollir la seva acta de diputat els quatre primers, i de senador el cinquè. Altre cosa és que puguin arribar a exercir de diputats i senador un cop escollits a les eleccions generals del 28-A.

El Tribunal Suprem, segons informa El Periódico, té intenció de comunicar al Congrés de Diputats i al Senat que, a l’igual que el Parlament, tots cinc estan suspesos per exercir un càrrec públic segons recull l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per als processats per terrorisme o rebel·lió. 

Es tracta d’aplicar als quatre diputats i al senador electe el mateix que va fer el magistrat Pablo Llarena en el cas de les eleccions al Parlament del 21-D, quan el juliol passat, al processar els presos polítics, va comunicar a la cambra catalana que aquells que eren diputats (i que havien delegat el seu vot, tal com preveu el reglament del Parlament, per trobar-se a la presó a l’exili) quedaven suspesos en aplicació de l’article 384 bis de la Lecrim.  

Fonts jurídiques consultades per El Periódico consideren que el Suprem no hauria de fer cap comunicació a les Corts espanyoles, a l’entendre que la suspensió pel Parlament es fa extensiva al Congrés dels Diputats i el Senat.

En el moment que Llarena va suspendre de funcions els presos polítics diputats al Parlament, hi va haver juristes que van considerar errònia la interpretació feta pel magistrat de l’article 384 bis, a l’entendre que la suspensió només hauria d’aplicar-se en cas de condemna ferma. Tant el Tribunal Suprem com el Tribunal Constitucional han avalat la decisió de Llarena.

Els diputats electes començaran a recollir les seves actes a partir del 6 de maig, encara que no hi ha data límit per complir el tràmit. Després caldrà veure que passarà amb Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva. Des de les Corts apunten que faran allò que els manin els tribunals.