Adrian Sas, el jove de Vilafranca del Penedès acusat de colpejar la policia durant els aldarulls del primer aniversari de l'1-O a Barcelona, ha negat els fets aquest dimarts davant el jutge. Sas s'ha assegut al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona per delictes d'atemptat als agents de l'autoritat, desordres públics i lesions.

El jove, que s'enfronta a penes d'entre 5 i 7 anys de presó, ha negat haver colpejat cap agent. Tots els Mossos d'Esquadra que han declarat com a testimonis, però, han coincidit a assenyalar-lo com l'autor de diversos cops. Han dit que el van identificar perquè el dia dels fets duia un mocador d'una colla castellera i un pal del Ball de Pastorets, amb el qual han assegurat que va agredir-los.

Sas s'ha declarat innocent dels fets que li atribueixen tant la Fiscalia com l'acusació particular, exercida per la Generalitat en defensa dels Mossos d'Esquadra presumptament ferits. En un breu interrogatori en el qual només ha contestat a les preguntes del seu advocat, el jove vilafranquí ha negat haver colpejat la policia durant les manifestacions de l'1 d'octubre del 2018 al Parc de la Ciutadella de Barcelona quan es commemorava un any del referèndum d'autodeterminació.

EL NACIONAL marxa aniversari 1-o mossos ciutadella - sergi alcazar

Concentració a la Ciutadella l'1-O del 2018 - Sergi Alcàzar

Les declaracions dels Mossos

Els Mossos d'Esquadra, però, l'han assenyalat reiteradament com a autor dels cops a diversos agents i han assegurat que va ser un dels instigadors dels aldarulls que aquell vespre hi va haver entorn del Parlament. Segons l'agent de l'Arro 4364, Sas "era dels manifestants que estava més actiu" en els enfrontaments contra la policia. Ha assegurat que duia un mocador vermell per sota el nas i que li va colpejar dues vegades amb un pal robust de colors.

El mateix agent, que atribueix a Sas haver-li provocat un trau a la barbeta, ha afirmat que va veure "clarament" la cara del jove vilafranquí durant els cops que va rebre d'entre el grup de manifestants. Segons ha detallat la policia, els participants en els aldarulls van desmuntar la línia de tanques protectores, en van llençar alguna contra els agents, alhora que també van fer volar pedres i llaunes contra el cordó dels Mossos d'Esquadra.

"Fins aquell dia, totes les manifestacions independentistes havien estat pacífiques, però aquell vespre hi va haver molta gent agressiva i molts problemes", ha afirmat l'agent. Ha apuntat que l'operatiu va tenir "la força suficient per aguantar", si bé ha afegit que "amb més força [policial], tot hauria anat millor".

Un altre dels policies que va assegurar haver resultat ferit, l'agent 16541, ha dit davant el jutge que va veure Sas "amb un pal de grans dimensions". Segons aquest testimoni, el jove li hauria colpejat el cap mentre liderava càrregues dels manifestants contra la policia. "El vaig identificar com a perill potencial", ha asseverat, mentre ha destacat que l'agressor anava amb la cara mig tapada amb un mocador vermell.

El mocador casteller, la prova

Entre els testimonis citats al judici d'aquest dimarts, han comparegut els agents que van identificar i detenir Sas el 17 de novembre del 2018 a Vilafranca. Els Mossos han detallat que, fruit de l'anàlisi d'imatges dels aldarulls i del relat dels agents de l'Arro, van constatar que l'autor de les agressions era un jove amb la cara mig tapada amb un mocador vermell amb un logotip, mentre utilitzava sistemàticament un pal pintat de colors per colpejar els agents. La policia va identificar més tard que el mocador corresponia a la colla castellera Xicots de Vilafranca i que el pal era l'utilitzat pels membres del Ball de Pastorets de la Festa Major.

Amb aquestes dades, l'anàlisi pericial de les imatges aportades per diversos mitjans de comunicació i la identificació d'altres elements personals –com una polsera-, els agents van focalitzar la investigació a Vilafranca. Segons han afirmat els pèrits policials durant el judici, entre Sas i el jove de les imatges que protagonitza les agressions "no hi ha cap element que no sigui coincident". Finalment, la policia va localitzar Sas en un bar proper al local social de la colla castellera.

La defensa qüestiona les imatges dels aldarulls 

Mentre Sas ha declarat de forma molt breu i ha declinat fer ús del dret a última paraula, el seu advocat ha carregat durament contra la Fiscalia i l'acusació particular. El lletrat David Aranda ha lamentat que la "pedra angular" de tota la causa siguin els vídeos analitzats després dels aldarulls. "Vídeos que no sabem d'on s'han extret", ha criticat, tot retraient als investigadors que no haguessin aportat les actes que garanteixen la cadena de custòdia de les imatges.

L'advocat ha assegurat que les imatges aportades no permeten veure "absolutament res" que permeti assenyalar Sas com a autor de les agressions. Alhora, Aranda ha assegurat que el relat del mosso d'esquadra ferit a la barbeta és "inversemblant". "És impossible que una persona amb un pal d'un metre pogués colpejar la policia situada a l'altra banda de les tanques metàl·liques i que ho fes provocant un trau a la barbeta", ha remarcat, mentre ha recordat que la metge forense ha dit durant el judici que la ferida també l'hauria pogut provocar una caiguda.

Al mateix temps, Aranda ha qüestionat el procediment investigador dels Mossos: ha assenyalat que els agents van identificar Sas a Vilafranca el 17 de novembre del 2018 mentre que les minutes policials sobre la recollida d'imatges estan signades dos dies més tard.

La defensa de Sas ha rebatut les acusacions dels delictes d'atemptat a l'autoritat, desordres públics i lesions, i n'ha reclamat l'absolució. Prèviament, l'acusació particular i la Fiscalia han perseverat en les seves acusacions per exigir que es condemni el jove. En el cas de la Generalitat, demana una pena de 5 anys i mig de presó, mentre que el ministeri públic eleva la petició a 7 anys.

Remor política de fons

Els grups parlamentaris JxCat i ERC van demanar que la Generalitat es retirés com a acusació. Però el Govern ha mantingut la petició de penes. La portaveu del Govern Meritxell Budó ha obviat el compromís dels grups parlamentaris i s'ha referit a les informacions que li arriben de Serveis Jurídics:  "El que s'havia de fer avui és suspendre el judici per tal d'arribar a un acord".

D'altra banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i explicacions per no haver rebaixat les peticions de presó presentades per la Generalitat en el cas d'Adrian Sas, el jove que està sent jutjat pels aldarulls del primer aniversari de l'1-O. Després que dimecres passat Sàmper expliqués en una compareixença al Parlament que Interior treballava per rebaixar les acusacions en els casos que la Generalitat fos acusació particular, Sirvent ha retret que el Govern finalment hagi mantingut la petició de presó de 5,5 anys al jove independentista jutjat i que li hagi traslladat "falses esperances". També els ha advertit que podria acabar a la presó per la petició de penes de la Generalitat.

La Generalitat demana cinc anys i mig de presó amb el compliment de la pena mínima de 4 anys.

Sirvent s'ha mostrat perplexa després de les declaracions de Sàmper dimecres passat i també després d'una roda de premsa conjunta el mateix dia amb representants de JxCat, ERC, CatECP i la CUP que van instar el Govern a retirar-se del cas contra el jove. "Sàmper va assegurar que es retirarien els delictes públics de l'acusació", ha manifestat.

Així, han demanat explicacions i la dimissió de Sàmper per no haver "complert amb al seva paraula". Han lamentat que s'hagi generat "falses esperances" i que és "intolerable". "Són moltes les acusacions particulars que es mantenen. Els represaliats es mereixen una altra resposta que no sigui reprimir", ha sentenciat. "Què ha passat en l'última setmana perquè s'hagi canviat de criteri?", ha preguntat Sirvent.