Un dels antiavalots de la Policia Nacional que va actuar l'1-O a Barcelona ha admès aquest divendres al jutjat que va colpejar les cames d'un votant de l'escola Dolors Monserdà, a l'avinguda de Vallvidrera, perquè no s'apartava i estava gravant l'actuació policial.

Segons ell, era un "toc d'atenció" pel fet que l'home no li feia cas. L'agent, investigat per un delicte contra la integritat moral, s'ha reconegut en un vídeo on se'l veu pegar amb la porra un manifestant que està dret, per tal d'eixamplar la línia policial un cop els agents ja eren dins del col·legi electoral.

Segons han explicat fonts de les acusacions, l'agent ha reconegut davant del magistrat del jutjat d'instrucció número 7 que no hi havia violència física dels concentrats però sí "verbal", amb "insults xenòfobs i racistes" per part dels votants cap als antiavalots. L'agent ha reconegut que tenen la directriu de no colpejar per sobre la cintura.

El "famós" agent del Pau Claris es nega a declarar

D'altra banda, aquest divendres els dos policies nacionals identificats per una prova pericial dels Mossos d'Esquadra com a agressors de dues votants de l'1-O a l'IES Pau Claris de Barcelona s'han negat a respondre a cap pregunta davant del jutjat que els investiga.

Un d'ells és l'agent que va donar una puntada de peu voladora a un votant a les escales del centre, i l'altre va tirar escales avall una altra votant. Prèviament, un dels mossos que va fer l'informe ha ratificat el document.


En l'informe policial, demanat per l'acusació popular Irídia i acordat pel magistrat instructor, s'analitzen a fons diverses imatges per tal de diferenciar la ubicació i la vestimenta dels antiavalots que van actuar a les escales d'aquell punt de votació.

La Fiscalia ha defensat l'actuació policial, mentre que l'advocat de l'Estat ha estat molt crític amb la prova pericial, preguntant al mosso si tenia coneixements mèdics, i aconsellant als seus clients que no responguessin cap pregunta. De fet, ha estat el primer cop que policies nacionals investigats en aquesta causa no han respost a cap pregunta, ja que fins ara solien respondre a les preguntes del jutge, del fiscal i de la seva defensa.

Es dona la circumstància que l'agent de la coça voladora ja havia estat investigat per uns altres fets d'aquell dia i quan va declarar se li va preguntar per aquesta puntada de peu. Tot i reconèixer que era allà, va negar els fets concrets de la puntada. Irídia va presentar un escrit molt exhaustiu amb captures de pantalla que identificaven aquest agent donant la puntada voladora i després agredint una altra dona.

En l'informe també es veu com un altre agent sacseja una altra votant que havia estat llençada prèviament per les escales del centre. Arran d'aquest escrit el jutjat va encarregar als Mossos d'Esquadra fer un informe pericial sobre la qüestió.

Continuen les investigacions

De moment, al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona hi ha un total de 63 investigats, 58 dels quals policies nacionals. L'actuació policial investigada va provocar 315 lesionats, dels quals 127 estan personats a la causa, formada per una peça principal, centrada en la direcció i coordinació de l'acció policial, i 27 peces separades, una per cada escola afectada de la ciutat.