Marató de nou hores ininterrompudes a l'Ajuntament de Barcelona. Així ho ha volgut l'alcaldessa. El PDeCAT i ERC havien demanat un ple extraordinari per reprovar-la pels problemes de seguretat de la ciutat. I, en contra del que li havien sol·licitat, Colau ha col·locat aquesta sessió al darrere de dos plens més, que s'han celebrat seguits des de les nou del matí. 

Malgrat l'esgotament ―del qual s'ha queixat algun dels regidors― el resultat ha estat el mateix: l'alcaldessa ha patit una nova rebolcada, la cinquena reprovació en menys d'un any ―amb els vots dels 25 regidors del PDeCAT, ERC, Cs, PSC i PP―. Les anteriors havien estat pels narcopisos (a l'abril), per les retallades (al juliol), per la gestió del top manta (a l'agost) i per la no presentació dels pressupostos (al desembre). La d'avui, arran de l'indicador de l'últim baròmetre municipal, que per primera vegada situava la (manca de) seguretat com el primer problema dels barcelonins. L'alcaldessa s'ha defensat assegurant que la inseguretat és un problema que afecta arreu de Catalunya i que el Govern ha de posar més mossos. Això sí, ha agraït que Esquerra hagi tingut un to menys destructiu que el PDeCAT. 

Balanç de mandat crispat

Ja al matí, la jornada ha començat crispada amb el balanç de la ciutat que ha fet l'alcaldessa i que, a les portes de les eleccions, ha servit per passar comptes de l'obra de govern durant el seu mandat. Colau ha tret pit. Per la gestió amb l'habitatge protegit i l'impuls de mesures socials com un dentista municipal. I per la connexió del tramvia que s'ha aprovat avui ―de moment sense calendari ni pressupost compromesos―. 

Tots els grups de l'oposició han qüestionat el balanç de Colau, per excessivament triomfalista. De fet, el seu exsoci de govern Jaume Collboni l'ha acusat directament de fer retallades, amb paraules i amb gestos ―fent les tisores amb el dit―. Gerard Pisarello, mà dreta de Colau, ha disparat contra el candidat socialista retraient-li que "ha vingut a fer de Manuel Valls". 

collboni acusa de retallades   marina fernandez

Un dels més contundents en la crítica ha estat l'exalcalde Xavier Trias. Ha acusat l'alcaldessa i el seu equip de ser una "centrifugadora que culpa de tot els altres". "Vostè és la reina de l'engany i la demagògia, va proposant coses per als propers anys que sap que no es faran", ha sentenciat.

El dia ha donat molt de si a l'Ajuntament. Les diverses sessions plenàries han servit també per declarar el suport als presos i el rebuig al judici per l'1-O i per retirar les medalles franquistes a Franco i Carrero Blanco