La majoria de l'Ajuntament de Barcelona assumeix que el judici contra els líders independentistes no serà just. Per això, Barcelona en Comú, PDeCAT, ERC, la CUP -i els dos regidors no adscrits- han impulsat una declaració per denunciar la violació de drets que representa aquesta causa. 

El manifest aprovat aquest migdia abraça els acusats, les seves famílies i amistats i busca protegir-los davant "de les acusacions infundades a les quals s'enfronten". I va més enllà amb un seguit d'exigències.

Per començar, al Tribunal Suprem, a qui demana "l'alliberament immediat de totes les persones encausades", l'aplicació de "totes les mesures per tal de garantir el dret a un judici just i imparcial" i que faciliti "la tasca als observadors internacionals". L'escrit també sol·licita a la Fiscalia General de l'Estat que "reconsideri la seva acusació". 

Els impulsors de la declaració es dirigeixen també a Govern de la Generalitat i a l'executiu espanyol. Els emplaça al diàleg i la recerca "d'una resolució política i democràtica del conflicte". 

I encara un últim destinatari, el conjunt de la ciutadania de Barcelona, Catalunya i Espanya. Se'ls convida a una "resposta pacífica i ferma en defensa dels valors democràtics amenaçats".