El Plenari del Consell Municipal de Barcelona ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció del PP, revocar diverses medalles atorgades per l’Ajuntament franquista, la principal al dictador Francisco Franco però també a comandaments militars com l’Almirall Luis Carrero Blanco o institucions com la Sección Femenina de Falange Española. Aquesta mesura es pren un dia abans que es commemori el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

L’alcaldessa, Ada Colau, que ha agraït la tasca i la lluita de les entitats de memòria, s’ha felicitat per “la revocació d’unes vergonyants medalles i reconeixements al franquisme” i ha recordat que “Barcelona és i serà ciutat antifeixista”. 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, s’ha congratulat “de la retirada d’honors a responsables de la dictadura i del terrorisme d’Estat, “un antídot contra l’oblit”, ha dit. “Hem d’estar orgullosos de la decisió adoptada avui per un raó senzilla: no hi pot haver-hi concòrdia amb impunitat”, ha afegit. “El que fem avui no és només un reconeixement a les víctimes, mai reparades, és una garantia de no repetició i una condició bàsica per construir un present i un futur democràtic amb llibertat i justícia social”, ha assegurat Pisarello. 

“Llancem un missatge ferm a Europa: Barcelona no permetrà que aquesta barbàrie es torni a repetir: som una ciutat democràtica i de pau, antifranquista i antifeixista. No només no passaran sinó que continuarem conquistant cada dia nous horitzons de llibertat i d’igualtat”, ha sentenciat el primer tinent d’alcaldia.

Retirada de 10 medalles franquistes

La mesura inclou la retirada de la Medalla commemorativa de los XXV años de Paz, atorgada l’any 1964 al dictador Francisco Franco Bahamonde, 

L’expedient considera que el reconeixement a diverses figures responsables de la repressió exercida en guerra i postguerra és èticament incompatible amb els principis que representa la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona. Es vol, per tant, amb aquesta revocació recuperar la memòria democràtica de la ciutat, acabar amb la impunitat franquista i restituir la memòria de les víctimes del feixisme i persones que van patir la repressió de la dictadura a l’Estat.

Tal i com recull l’informe, la retirada de les condecoracions és fruit de l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica que faculta a les administracions publiques a retirar escuts, insígnies, plaques o altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la rebel·lió militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.  

La retirada d’aquestes medalles se suma a la retirada de les medalles a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa o l’alcalde franquista Miquel Mateu Pla, així com a l’anul·lació dels expedients de depuració de més de 1.600 treballadors/es municipals a fi de restituir la seva dignitat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat