L'endemà que la militància de Junts votés a favor de sortir del Govern per l'incompliment dels pactes en l'eix nacional per part de Pere Aragonès en aquest any i mig de legislatura, Ada Colau ha volgut sortir a valorar els últims esdeveniments, tot lamentant que tant ERC com Junts han posat per sobre els interessos dels seus partits que els del seu país. L'alcaldessa de Barcelona ha lamentat aquesta crisi de Govern "sense precedents, en uns termes que no havíem vist mai", però que no va tenir efectes, segons el seu parer, sobre l'opinió de la població de Catalunya, que "no n'estava pendent". Per Colau, la ciutadania té altres preocupacions com "fer el sopar o anar a buscar les criatures a l'escola" i ja no està interessada en el Govern de la Generalitat, que en els últims mesos ha estat protagonitzat per les disputes entre els socis de Govern.

 

Els comuns, potencials socis d'Aragonès 

Colau també ha demanat tant a ERC com a Junts que facin un esforç per superar les batalles entre els partits i els discursos que divideixen entre guanyadors i vençuts, en resposta a les polèmiques declaracions de Laura Borràs, gran defensora de sortir del Govern, que després que es coneguessin els resultats va dir que Junts n'era el guanyador i Pere Aragonès el perdedor. A banda d'això, però, Colau ha volgut fer una crida a ERC, que ha reconegut a través de la consellera Laura Vilagrà que els comuns són un dels seus potencials socis en aquesta nova etapa, a qui li ha recordat que amb la sortida de Junts s'obre una nova possibilitat de aconseguir el que ella anomena "majories progressistes". En aquest sentit, s'ha dirigit a Aragonès per oferir-li la seva col·laboració, sempre que el Govern no sigui "feble". 

Colau s'ha referit també a la negociació dels pressupostos, que el conseller Jaume Giró ja havia començat a negociar amb els comuns i assegurava que anaven en el bon camí, reiterant la importància que totes les institucions comencin el 2023 amb els comptes aprovats. Cal recordar que els pressupostos de la Generalitat es van aprovar amb el suport dels comuns, després que ERC donés el seu sí als de l'Ajuntament de Barcelona, tot i que, Ernest Maragall s'hi havia negat. 

No és un xec en blanc per a Aragonès 

Per la seva part, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també ha allargat la mà al president del Govern però ha advertit que no li lliurarà un xec en blanc. "La majoria no es decreta; la majoria es negocia, es construeix", ha afirmat Albiach, després d'haver reunit de forma extraordinària l'executiva per valorar els escenaris després del trencament del Govern. La presidenta d'En Comú Podem ha aconsellat a Pere Aragonès que assumeixi que es troba en una situació de "debilitat" i li ha reclamat que faci una ronda de contactes perquè és la seva responsabilitat "articular una majoria progressista parlamentària". També ha negat que el debat sigui ara si els comuns entren o no a l'executiu, sinó si el cap del Govern és ara capaç d'articular una majoria estable.