Ningú dubtava a Junts que la inhabilitació de Laura Borràs comportarà una digestió difícil, però la coincidència de la campanya de les municipals està encara complicant més la situació. Borràs ha deixat clar que pensa defensar amb ungles i dents el seu paper i que té el suport incondicional del seu entorn més proper. Des que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar-la a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental, aquest sector no han desaprofitat cap ocasió per mostrar-li suport públicament, precisament en un moment clau en què Junts haurà de decidir sobre el futur polític de la presidenta del partit.

La decisió de la Junta Electoral Central que aquest dijous ha donat deu dies a la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, perquè comuniqui si li retira l'escó, ha encés encara més els ànims. La mateixa Borràs ha publicat aquest divendres a quarts de dues de la matinada una piulada acusant Vergés de vulnerar els seus drets "deliberadament, injustament i antidemocràticament".

Dinar a Manresa

En aquest context, un grup organitzat de suport a Laura Borràs ha convocat per dissabte 22 d'abril, pocs dies abans que expiri el termini de Vergés per donar resposta a la JEC, un dinar al Palau Firal de Manresa "de suport a la presidenta Laura Borràs". La invitació s'està fent "individualment boca-orella", segons s'assegura en un whatsapp que circula en els cercles més propers a Borràs i on, segons ha pogut constatar ElNacional, es demana evitar fer-ne difusió per cap grup de missatgeria. Això no obstant, la proposta fa dies que corre també per les xarxes socials. La cita està oberta a persones afiliades o no a Junts que vulguin mostrar el suport a la presidenta i tot i que se subratlla que es tracta d'una convocatòria que no sorgeix del partit, segons fonts coneixedores de la trobada, dirigents propers a Borràs s'estarien encarregant de donar a conèixer la proposta a través de trucades telefòniques, en què animen a assistir-hi.

Malgrat la discreció amb què s'està organitzant la cita, la convocatòria ha arribat a orelles de candidats i dirigents territorials que en aquests dies es troben en ple procés de tancament de llistes i ratificació de les candidatura electorals. Alguns d'aquests dirigents han fet arribar la seva preocupació a la direcció del partit per aquesta mena de convocatòries "d'autohomenatge" en plena precampanya electoral i protagonitzades per un sector de la militància que els darrers mesos han provocat episodis d'incomoditat a la formació.

Polèmiques

El passat mes de juliol es va aixecar una forta polèmica arran de la concentració de suport a Borràs a les portes del Parlament després que va ser suspesa de drets i deures. Entre els seguidors lauristes que es van concentrar al parc de la Ciutadella es van escoltar crits de botiflers contra diputats d'ERC i un crit amb un greu insult racista contra la diputada republicana Najat Driouech. Tot i que des de l'entorn de Borràs es va qualificar d'absolutament intolerables aquests fets, la polèmica no va fer més que alimentar la imatge de radicalització de la militància laurista.

Aquests fets s'afegien a incidents anteriors, entre els quals el que es van produir el passat mes d'agost durant l'acte d'homenatge a les Rambles a les víctimes de l'atemptat del 17-A. Borràs va acudir a saludar un grup de manifestants que havien boicotejat el minut de silenci per les víctimes i que la van rebre amb crits de suport. Aquest gest va aixecar una forta polseguera fins al punt que la mateixa Borràs va intentar escapolir-se del malestar que va generar.

Tot i la preocupació que aquesta situació ha aixecat entre dirigents territorials, en ser interrogada la direcció del partit ha evitat valorar la convocatòria assegurant que no havia estat prèviament informada per l'entorn de Borràs de les seves intencions.