Les diferències a l'interior de Junts tornen a aflorar. En aquesta ocasió, ha estat l'homenatge que ha tingut lloc a Barcelona el matí d'aquest dimecres que ha provocat tensions. I és que com cada any, i en el cinquè aniversari dels fets, la Rambla de Barcelona ha estat l'indret on els familiars de les víctimes i una multitud de representants polítics s'han reunit per commemorar l'atemptat del 17-A. Un acte que també ha comptat amb la presència d'un centenar de manifestants que s'han situat al voltant de l'espai i han volgut compartir el seu descontentament amb la manera com el govern espanyol ha actuat després de l'atac terrorista.

Al llarg de l'homenatge, els manifestants han fet palesa la seva desconfiança amb crits que reclamaven saber "tota la veritat", i mostrant també cartells en què es llegia 'Exigim responsabilitats' i 'Falsa bandera'. El moment més polèmic ha arribat només uns instants després, quan ha tingut lloc el minut de silenci, que ha començat sense incidents, però al cap de trenta segons ha estat interromput quan un dels activistes ha recordat les paraules de l'excomissari José Manuel Villarejo en què al·legava que el CNI havia permès l'atemptat per donar un "petit ensurt" a Catalunya abans del referèndum de l'1 d'octubre. El mateix manifestant també ha cridat posteriorment "l'estat espanyol és un estat d'assassins", i altres persones s'han sumat també a l'escridassada.

Un cop finalitzat tot l'acte, la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha abandonat l'espai optant per saludar-se amb els mateixos manifestants, que l'han acollit amb escalf i li han compartit missatges d'ànim. El diputat de Junts Francesc de Dalmases, home de confiança de Borràs, ha compartit un vídeo a les xarxes socials en què s'ha pogut veure la presidenta interactuant amb els activistes.

Cuevillas es desmarca de la posició de Junts

Ràpidament, però, el compte oficial de Junts per Catalunya a Twitter ha penjat una xiulada en què ha volgut desmarcar-se completament dels crits, i ha reiterat el seu suport a les víctimes dels atemptats, així com als seus familiars. "Volem expressar el més enèrgic rebuig a la interrupció del minut de silenci d'avui a la Rambla de Barcelona", diu el missatge. L'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez també s'ha pronunciat en una línia similar, lamentant els fets i afirmant que "no hi hauria d'haver hagut cap més protagonisme que el dels familiars de les víctimes". "No era el lloc ni per trencar el minut de silenci ni el moment per buscar protagonismes polítics. Així no!", ha manifestat per Twitter.

Tot plegat, però, no ha quedat així. I és que el diputat Jaume Alonso-Cuevillas també ha fet ús de les xarxes socials per desmarcar-se del tuit del compte de Junts i desmentir la manera com narrava els fets. "Perdoneu; no ha anat així", ha dit. "A la fi del minut de silenci, la gent ha començat a cridar 'volem saber la veritat'. Com a advocat de víctimes, us asseguro que això és al que volem", ha defensat, si bé alguns familiars de víctimes s'han discutit amb els manifestants precisament pel seu comportament durant la commemoració. Cuevillas ha continuat defensant que els activistes han xiulat "els polítics que no volen que s’investigui" i, en canvi, han aplaudit "els que sí". Laura Borràs no s'ha pronunciat sobre tot plegat, però sí que ha compartit el seu suport al missatge de Cuevillas amb un retuit.