Un grup reduït d'entre les persones que estaven concentrades a les portes del Parlament per donar suport a la presidenta Laura Borràs, que ha estat suspesa de drets i deures parlamentaris aquest mateix dijous, ha increpat i insultat la diputada d'ERC Najat Driouech quan ha abandonat el Parlament. Segons han explicat a ElNacional.cat diversos testimonis que no són del partit republicà, els manifestants han proferit crits de "botiflera" i fins i tot s'ha pronunciat un crit absolutament racista com "mora de merda" contra Driouech, una informació que han confirmat fonts d'ERC. La diputada republicana ha sortit del Parlament després d'un matí on el PSC, ERC i la CUP han decidit suspendre Laura Borràs per la seva causa amb la justícia per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. En el moment dels crits i els insults, no hi havia dirigents de Junts a fora. El grup de suport que organitzava la manifestació ja ha condemnat els fets.

🔴 Laura Borràs, suspesa com a presidenta del Parlament | DIRECTE

Els manifestants, citats pel grup de suport de Laura Borràs, s'han concentrat a les portes del Parlament a les 11.30 hores per mostrar el seu suport a la líder de Junts, que han dit que és víctima de la repressió de l'Estat. Durant el temps que han estat a les portes —més de tres hores— algunes de les persones presents també s'han enganxat amb la premsa, amb insults contra els mitjans de comunicació presents, fins i tot titllant-los de "feixistes", i han acusat els periodistes de manipuladors per anar "contra Junts per Catalunya". També han dit que ERC "és una secta" i han entonat crits d'independència. La presidenta ha sortit a saludar-los abans d'iniciar-se la Mesa del Parlament que ha sentenciat la seva suspensió i els ha donat les gràcies per tot el seu suport.

El grup de suport de Borràs condemna els fets

El grup de suport de Laura Borràs ha volgut condemnar aquests fets que ha titllat "d'absolutament intolerables". En conversa amb aquest diari, un dels seus representats ha afirmat que s'ha increpat i escridassat la diputada d'ERC quan ha sortit sola del Parlament després de la suspensió dels drets parlamentaris de Borràs, però ha negat haver escoltat el crit racista de "mora de merda". En qualsevol cas, ha assegurat que d'haver-ho sabut, haurien "expulsat immediatament" el manifestant de la concentració. Si bé des del grup constaten que en totes les protestes hi ha insults incontrolables, destaquen que "el racisme no es pot tolerar mai", i es desvinculen "absolutament" d'aquest insult xenòfob.

300 persones es concentren per donar suport a Laura Borràs

En total, han estat 300 persones les que s'han aplegat aquest migdia per donar suport a la presidenta del Parlament. Els manifestants han saludat la presidenta abans que entrés a la cambra catalana i l'han rebut amb crits de "no estàs sola". A la rebuda, també hi havia presents el president Quim Torra i una àmplia part del grup parlamentari de Junts per Catalunya i de la cúpula de la formació. 

 

Més tard, la Mesa ha acordat suspendre Laura Borràs com a presidenta. Els membres del PSC, ERC i la CUP s'han acollit a l'article 25.4 del reglament del Parlament per adoptar aquesta decisió. El text fixa que es pot suspendre els drets i deures d'un diputat quan se li obre un judici oral per delictes vinculats a la corrupció. El passat dimarts, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya resolia obrir judici a la presidenta de Junts pels delictes de prevaricació i falsedat documental que presumptament hauria comès en la seva etapa com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs ha lamentat en una compareixença posterior que els diputats que l'han suspès aquest dijous hagin actuat de "jutges hipòcrites" i s'ha refermat en la seva voluntat de no dimitir ni fer cap pas al costat, fet que deixa ara el Parlament en una situació d'interinatge.