La batalla per l'acostament dels presos polítics a Catalunya s'ha revifat en les darreres hores amb la petició del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, de ser traslladat a una presó catalana per poder ser més a prop de la seva família. Coincidint amb aquesta reivindicació, el diari noruec VG ha publicat un reportatge en el qual mostra la difícil situació que travessa la família de dos dels polítics empresonats, el conseller Raül Romeva i l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez.

En un llarg reportatge, la capçalera noruega entrevista la dona del conseller, Diana Riba, amb l'objectiu de visibilitzar la dramàtica situació dels familiars dels presos —com els fills menors d'edat—, que han de fer centenars de quilòmetres per fer una breu visita. "Ens veiem una vegada al mes", recorda la dona de Romeva, que afegeix que el gran problema — "especialment per als nens" — que han d'afrontar és la "distància".

Riba es va expressar en aquests mateixos termes divendres passat en l'acte de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, quan va llegir una carta escrita pel seu cònjuge. En aquesta, Romeva demanava precisament que la UE garantís el respecte a Espanya dels drets humans, drets que inclouen una especial menció al menor, tal com va sostenir ahir Cuixart en la seva petició per a l'acostament a Catalunya.

image

"Poden passar cinc anys"

El diari VG recorda que Romeva es troba a 1.400 quilòmetres de la seva dona i els seus fills, una cosa que afegeix especials "dificultats" segons explica la dona al rotatiu noruec. "Per visitar a Raül fa falta molta logística", exposa Riba, que detalla que es triga unes dotze hores a arribar fins a la presó amb tren o cotxe i tot per reunir-se amb ell, una sola vegada al mes, durant dues hores en contacte directe.

És més, Riba subratlla que la situació de presó pot allargar-se més del que preveien en un inici. "Mai no sabem si ens durarà un mes, un any o potser cinc", lamenta la dona de Romeva que fa una crida al diàleg.

La dona de Jordi Sànchez, Susanna Barreda, també ha parlat per a la capçalera noruega. "Sóc forta i crec que tot això acabarà bé", assenyala a VG, diari que també posa en relleu l'absència de diàleg en el conflicte català. De fet, el diari fins i tot apunta que Catalunya es troba en un "Estat d'emergència" constant per la intervenció autonòmica per part del govern de Mariano Rajoy.