Després que Govern i els comuns hagin unit forces per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat del 2022, ara han tornat a pactar un nou impost als aliments ultraprocessats. Així, la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha anunciat que els diners recaptats serviran per ajudar a protegir els petits productors i el mercat de proximitat. Per a líder morada, el nou impost pretén un “canvi d’hàbits” per prevenir l’obesitat infantil, que a Catalunya afecta un 12% dels infants, segons ha informat en una entrevista a Europa Press. El pacte que ha tancat el Govern de Pere Aragonès amb els comuns contempla un estudi previ per veure en quins productes es pot aplicar aquest impost. Al seu torn, Albiach ha subratllat que “no afectarà la butxaca del consumidor, sinó els productors”.

Per una banda, la cap dels comuns ha assenyalat que pròximament anunciaran un acord pressupostari pel qual es destinaran diners a reduir les llistes mèdiques d’espera, encara que no ha pogut concretar les xifres. Per l'altra i en matèria d'habitatge, la líder dels comuns s'ha mostrat satisfeta pel fet que l’acord pressupostari va “més enllà” en l’impost d’habitatges buits, que fins ara gravava persones jurídiques. Ara, però, també inclourà grans forquilles que siguin persones físiques.

Junts demana moció de confiança

Arran de l'aprovació del pacte per aprovar els nous pressupostos de la Generalitat amb els comuns, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, se sotmeti a una moció de confiança el 2023. Així, la presidenta del parlament ha recordat que "els acords s’han de complir i que aquest mecanisme estava previst en l’acord d’investidura que van signar els cupaires i ERC al començament de la legislatura". Ho ha dit en un avançament d’una entrevista al programa L’hemicicle de Catalunya Informació. Per contra, el president Aragonès no hi està d'acord i creu que s’ha d’avaluar en pròximes reunions si cal dur a terme la qüestió de confiança.

Amb tot, Borràs també ha afirmat que caldrà replantejar la legislatura si es considera que els acords ja no estan vigents. “És un compromís molt ferm que t’interpel·la, per tant, espero que tothom tingui aquesta mateixa concepció del que vol dir fer política, que és complir allò que has acordat, el compromís que has adquirit”. A més, Borràs ha assegurat que “aquesta legislatura es va posar en marxa amb aquests acords i si aquests acords no són vigents hi haurà un replantejament de legislatura, entenc”.

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès i la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, se saluden/ EFE