La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, se sotmeti a una moció de confiança el 2023. La presidenta del parlament ha recordat que "els acords s’han de complir i que aquest mecanisme estava previst en l’acord d’investidura que van signar els cupaires i ERC al començament de la legislatura". Ho ha dit en un avançament d’una entrevista al programa L’hemicicle de Catalunya Informació. Per contra, el president Aragonès no hi està d'acord i creu que s’ha d’avaluar en pròximes reunions si cal dur a terme la qüestió de confiança.

D'altra banda, també s'ha fet públic que Borràs també ha afirmat que caldrà replantejar la legislatura si es considera que els acords ja no estan vigents. “És un compromís molt ferm que t’interpel·la, per tant, espero que tothom tingui aquesta mateixa concepció del que vol dir fer política, que és complir allò que has acordat, el compromís que has adquirit”. A més, Borràs ha assegurat que “aquesta legislatura es va posar en marxa amb aquests acords i si aquests acords no són vigents hi haurà un replantejament de legislatura, entenc”.

Pressupostos amb la CUP

Altrament, la parlamentària de Junts ha reconegut que li hagués agradat que el Govern aprovés els pressupostos amb la CUP. Segons Borràs, el president hauria d’haver fet els mateixos esforços amb els cupaires que amb els Comuns per incorporar-los a aquest acord. "Si es té davant una legislatura d’un 52%, per tant independentista, els esforços havien de fer-se en aquest àmbit de la mateixa manera que el president es va posar al capdavant de la negociació per incorporar els Comuns. En aquest sentit, des de JxCat se li demanava que també fes els mateixos esforços per poder incorporar la CUP", ha recriminat.

A pesar del rebuig de la CUP als pressupostos, per a Borràs la majoria independentista del 52% no està trencada perquè els votants encara hi continuen sent i els partits es deuen als electors que hi van confiar. 

Junts contra ERC pel pacte amb els comuns

El passat 3 de desembre, la presidenta del Grup municipal de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, va carregar contra ERC per l'acord del Govern per aprovar els pressupostos amb els comuns. "L'acord d'ERC i Comuns és polític", va afirmar en una entrevista a Ràdio 4 Artadi, tot argumentant que el pacte entre els dos partits ha tingut poc a veure amb els pressupostos.  

Per a la regidora de Junts, el fet que sigui una aliança política, allunyada del contingut dels pressupostos, fa que sigui més alarmant. "Pere Aragonès ha fet un gir cap als Comuns, que estan contra l'independentisme. Aquí és on nosaltres constatem que hi ha un trencament de les aliances independentistes", va advertir. 

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en declaracions als mitjans/ ACN