Isabel Díaz Ayuso parla clar i madrileny: "La situació del PP és insostenible". En aquests termes s'ha pronunciat avui la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha exigit a Pablo Casado que prengui decisions contundents després de l'"atac polític cruel" que ha patit durant els últims dies. No s'ha pronunciat explícitament sobre dimissions o congressos extraordinaris, però sí que hi ha aplanat el camí: "No pot quedar gratis el perjudici que s'ha causat a la Comunitat de Madrid". Una Ayuso que ha aprofitat per deixar clar que no es mourà de Sol i per a anunciar que portarà per iniciativa pròpia a la Fiscalia tota la documentació relacionada amb el contracte de les mascaretes, pel qual el seu germà es va endur una important comissió.

La líder madrilenya ha parlat en un acte públic aquest dilluns a Boadilla del Monte, irònicament punt neuràlgic de la Gürtel. Ha inaugurat la Biblioteca Princesa Elionor, al carrer dels Màrtirs d'aquest municipi madrileny. I des d'allà ha denunciat que el que s'ha vist aquests dies és "gravíssim", que se l'ha intentat implicar en corrupció i que ella "no pot mirar cap a una altra banda i que continuï igual". No s'ha pronunciat sobre possibles dimissions, congressos extraordinaris o gestores, però ha insistit que no pot sortir de franc quan se li ha preguntat per tallar caps. Totes les mirades apunten cap a Teodoro García Egea, secretari general del PP i mà dreta de Pablo Casado. "S'haurà de decidir aquests dies" la resposta, ha reiterat Ayuso, que ha demanat que sigui aviat perquè "la situació és insostenible".

La presidenta regional també ha volgut reiterar el missatge que ja va enviar durant la convenció del PP a València, el passat octubre: que no té intenció de substituir Casado en el seu càrrec. "El meu compromís està i continuarà a Madrid", ha defensat un cop més. Ha justificat que no pot abandonar les seves responsabilitats menys d'un any després de ser escollida a les urnes, i ha deixat clar que "mai no ha pretès substituir" Casado ni vol "ocupar el seu lloc". I ha reblat: "El meu lloc és Madrid i no em mouré d'aquí".

Aquestes paraules tenen lloc després de la manifestació ayusista d'aquest diumenge davant de Gènova, que va reunir prop de 3.500 seguidors de la presidenta madrilenya. Ella els ha volgut agrair el "carinyo", tant als carrers com per correspondència.

De moment, silenci absolut de Gènova, que aquest migdia reuneix la seva executiva. Però els barons territorials ja pressionen perquè Casado convoqui la Junta Directiva Nacional i posi en marxa un congrés extraordinari per a escollir un nou líder. El botó nuclear el té l’actual president. Però de totes maneres el congrés ordinari s’ha de celebrar aquest mes de juliol. Sigui per la via ordinària o extraordinària, aquest any les bases del PP hauran d'escollir qui volen que sigui el seu líder.

Documentació a la Fiscalia

En el centre de la polèmica ha estat el contracte per a la compra de mascaretes del qual es va beneficiar el seu germà Tomás Díaz Ayuso, que el PSOE i Més Madrid ja han portat davant la Fiscalia. En aquest context, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha anunciat que avui mateix remetrà al ministeri públic tota la documentació que disposen relacionada amb l'adjudicació per no deixar cap ombra de sospita. Ha reiterat que va ser "perfectament legal", que ningú del Consell de Govern va intervenir-hi i que tenia per objectiu portar material sanitari quan no n'hi havia i la compra centralitzada del Ministeri "fracassava".

 

Continua la sagnia

Gènova intenta taponar la ferida abans que sigui una hemorràgia. Però el Partit Popular continua dessagnant-se. Ara és l'alcalde de Madrid i un dels escuders de Pablo Casado, José Luis Martínez-Almeida, qui es planteja baixar del carro. Segons apunten diversos mitjans i confirmen des del seu entorn, es planteja deixar el seu càrrec orgànic, el de portaveu estatal de la formació. Si bé "no hi ha res oficial encara", segons el seu entorn, sí que ho està meditant seriosament. Vol que sigui de comú acord. De moment, avui no ha assistit a la reunió del comitè de direcció del partit.