La desfeta de Pablo Casado s'està seguint pas a pas en directe pels mitjans, les xarxes socials i ara, també, a través de les enquestes. Aquest dilluns El Mundo i El Periódico publiquen dos sondejos elaborats per Sigma Dos i GESOP, respectivament. Malgrat algunes diferències en els resultats de les dues enquestes, ambdues coincideixen en un aspecte: la crisi del PP passa factura al partit, i beneficia a Vox. En sondejos passats, el desgast de Pablo Casado i la formació que lidera es començava a notar, però la guerra oberta amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, està sent una estocada mortal. 

Davant de l'esclat de la crisi del PP, El Mundo, que ja havia fet una enquesta per mesurar el clima electoral posterior a les eleccions de castellà i Lleó es va decidir a fer una altra. D'aquesta manera ha publicat dos sondejos amb hores de diferències que resulten un minut a minut de l'efecte de la guerra entre Ayuso i Casado en la voluntat dels electors. Del 17 de febrer al 18 el PP va passar d'estar al capdavant de l'enquesta amb un presagi de 113 escons i el 26,8% dels vots a una segona posició amb 94 diputats i el 22,6% dels vots. Com si no fos suficient cop deixar de liderar les enquestes se suma l'auge de Vox. 

Esons enquesta ELMUNDOFont: El Mundo

L'extrema dreta és la principal beneficiària de la desfeta del PP. Vox creix substancialment a costa dels vots dels populars. Segons El Mundo, la formació de Santiago Abascal en 24 hores ha passat de congregar 60 escons al sondeig a 74, 14 més en únic dia. Els presagis de El Periòdico són similars, Vox passaria dels 52 diputats actuals a un màxim de 69 i el PP obtindria encara pitjors resultats: un màxim de 88. Tot i això, a grans trets, aquests resultats dificultarien una formació de govern de dretes a Espanya, ja que en cap dels dos sondejos la suma dels dos partits els situaria en la majoria absoluta. 

escons ELPERIODICO

Font: El Periódico

Fidelitat a l'extrema dreta 

En aquest moment de crisi al PP hi ha dos factors que han esdevingut la tempesta perfecta per l'extrema dreta espanyola: la fuga de vots dels populars i la fidelitat dels seus propis votants. Segons analitza l'enquesta de GESOP, tres de cada quatre votants l'any 2019 de la formació d'Abascal repetirien el seu vot, això els fa els electors més fidels. A aquesta fidelitat cega se li suma el nombre de vots rebotats del PP, un 18% dels que van assolir els populars les passades eleccions. 

Els electors de Vox no només creixen i són fidels, sinó que també són els més mobilitzats, ja que un 90% assegura que anirà a votar. Tot plegat aplana el camí per un possible sorpasso entre PP i Vox. El que a principis d'anys semblava impossible, ara es comença a perfilar a l'horitzó. La formació d'Abascal i la de Casado han anat apropant posicions els darrers mesos i el que al principi sembla una consolidació de la dreta com a primera força política a l'Estat i l'extrema dreta com a tercera, ara estan frec a frec. 

evolució vots ELMUNDOFont: El Mundo

L'esquerra observa de lluny 

Al marge de la dreta, hi ha pocs canvis per la resta de partits que conformen l'hemicicle del Congrés dels Diputats. El major beneficiat a l'esquerra és el partit socialista, que passa a encapçalar les enquestes amb més escons, fins a 113, majoritàriament traspassats dels populars. En canvi, el seu soci al govern espanyol, Unidas Podemos, manté pràcticament igual els seus resultats, sobre els 24 i 34 diputats. 

Altres formacions es mantenen el seu resultat amb canvis molt lleus, per exemple, Esquerra republicana, Les dues enquestes situen el partit entre els 12 i els 12 escons, resultat similar als 13 actuals. Junts també repetirien els resultats del 2019, 8 representants.