Preocupació i por, aquests són els sentiments que l'entrada de l'extrema dreta de Vox generaria sobre sis de cada 10 espanyols en cas que entrés al govern espanyol. En els darrers mesos, el partit de Santiago Abascal ha vist com els auguris sobre el seu creixement electoral augmentaven constantment, apostes que s'han consolidat a les urnes lleoneses. Mentre Vox celebra  el seu auge, aquest espanta més de la meitat dels ciutadans espanyols. Segons l'enquesta de 40 dB per El País, davant de la pregunta: Si Vox arribés a ocupar algun ministeri del govern d'Espanya, què sentiria? El 21,4% dels enquestats ha respost que por i el 37,5%, preocupació. En total un 58,9% dels espanyols estan amoïnats davant la possibilitat que Vox acabi a l'Executiu espanyol. 

Segons l'enquesta, la següent emoció més compartida és radicalment diferent de les que sentiria la majoria dels ciutadans espanyols: tranquil·litat. Fins a un 10% dels enquestats asseguren que estarien tranquils amb el partit d'Abascal al capdavant d'Espanya. El grau de preocupació o inquietud per l'arribada de Vox al poder no és homogeni en tota la població espanyola, com es pot esperar. Segon el partit a què cada ciutadà té més afinitat. Per exemple, els més preocupats per l'arribada de l'extrema dreta al govern espanyol són els votants d'Unidas Podemos i els que menys, a banda del mateix Vox, són els populars. 

valoracion vox EL PAIS

por partidos valoracion vox EL PAIS

Font: El País

Definició de Vox 

En la seva enquesta, El País ha plantejat més preguntes sobre la percepció i la definició que té la ciutadania del partit d'extrema dreta. Per exemple, s'ha preguntat com es definiria la formació d'Abascal i la majoria dels enquestats han convingut la mateixa paraula: feixista, un 28,5%. La segona opció més votada és nacionalista espanyol, amb un 15,2%.  En aquesta ocasió també hi ha una gran diferència entre els ciutadans i els partits que voten a l'hora de definir a Vox. És a dir, la majoria dels votants de Podem defineixen Vox com a feixista, mentre els electors d'Abascal consideren el partit com patriota.

espectro fascita vox EL PAIS

Font: El País

Què fer?

Davant d'una majoria de la població amoïnada per un possible auge de Vox que els catapulti fins a La Moncloa, és possible preguntar-se: que espera la ciutadania que s'ha de fer per evitar-ho. Majoritàriament, es considera que s'ha de tractar  com un partit més. Aquesta majoria contracta amb la preocupació eu el mateix partit genera i la clau rau en el fet que l'opció de tractar la formació d'Abascal com un partit més és la més votada en massa pels enquestats que s'identificaven com votants de Vox, PP i Ciutadans. La resta de respostes es divideixen en més opcions com: negar-li el debat, dona suport a la seva il·legalització o no permetre la seva entrada al govern espanyol. En nombres absoluts, hi ha més persones que s'han decantat per la negativa activa davant de Vox, que a la seva acceptació, simplement trien opcions diverses de com posar pals a les rodes al partit. 

que hacer con vox por partidos EL PAISFont: El País