Cada vegada és més evident la distinció que el PSOE i el PSC volen fer entre els presos polítics i els exiliats: els primers mereixen l'indult per haver comparegut davant la justícia i haver-se menjat més de tres anys de presó, els segons no, ja que al seu parer són uns fugits de la justícia [espanyola]. Cal recordar que, a més, els tres membres del Govern que queden a l'exili (a part del conseller Puig) s'han dedicat a denunciar la repressió espanyola des del Parlament Europeu.

L'últim en reforçar aquesta estratègia ha estat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ha demanat directament al president Puigdemont que es presenti davant la justícia. 

"Puigdemont el què ha de fer és comparèixer a l'igual que ho van fer els qui ara estan complint condemnes", ha afirmat el ministre en una visita a Lleó. "Només es pot indultar qui té una condemna ferma", ha continuat el secretari d'Organització del PSOE, que ha afegit que les "mesures de gràcia" com els indults serveixen per "contribuir a la normalitat institucional a Catalunya".

D'aquesta manera, Ábalos ha seguit esmenant la seva col·lega, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, qui va assegurar que "no és normal" que els exiliats no puguin tornar i va apostar perquè tant Puigdemont com Toni Comín i Clara Ponsatí no fossin detinguts si tornessin a trepitjar territori espanyol. 

Però els socialistes espanyols no són els únics que continuen demostrant la connotació de 'perdó' de la mesura de gràcia. Avui mateix la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, també ha esmenat Belarra tot acusant els exiliats de no haver assumit "la seva responsabilitat". Exactament el mateix ha dit el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, que ha afirmat que "el senyor Puigdemont no hi és. Hi ha una diferència, un va fugir i els altres es van quedar per assumir la seva responsabilitat".

Junqueras i Puigdemont, fora de la taula de diàleg

Sobre la possibilitat que tant Puigdemont com el líder d'ERC, Oriol Junqueras, puguin representar el Govern a la taula de diàleg amb l'Estat, Ábalos ha sigut clar: "És una taula entre governs".

Tanmateix, cal recordar que a la primera reunió de la taula de diàleg, la Generalitat ja va dur representants que no formaven part del Govern com Elsa ArtadiJosep RiusMarta Vilalta i Josep Maria Jové.

 

Imatge principal: el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, durant una visita a la ciutat de Lleó / Foto: Europa Press