A diferència de la ministra Ione Belarra, el PSC sí que diferencia entre els presos polítics i els exiliats. A parer dels socialistes catalans, aquests segons no són mereixedors, almenys per ara, de beneficiar-se dels indults que el govern espanyol prepara per aquest estiu.

Ho ha afirmat la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, en una entrevista a la Ser Catalunya, on ha assegurat que es mostra "molt respectuosa amb aquells que assumeixen les seves responsabilitats". "Els que són a la presó les han assumit, s'han posat davant d'uns tribunals. No crec que la situació es pugui equiparar a Carles Puigdemont i als polítics que són fora, perquè no han assumit les seves responsabilitats", ha etzibat.

Per a Romero, el que haurien de fer Puigdemont i els seus companys d'escó al Parlament Europeu, Toni Comín i Clara Ponsatí, "és que vinguessin, es posessin a disposició de la justícia i ja veuríem quines són les vies". De fet, Romero ha posat d'exemple el retorn de l'exconsellera Meritxell Serret, ara diputada d'ERC al Parlament. "Tot i que no ens coneixíem gaire tenim una bona relació personal i ara treballem colze a colze a la Junta de Portaveus", ha explicat. 

Romero ha respost així Belarra, revelant que li va sorprendre que "una ministra del govern d'Espanya" defensés que "normalitzar" la situació a Catalunya també implica que els exiliats puguin tornar.

La urgència d'Illa amb els indults

Per la seva banda, el líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, ha continuat fent campanya a favor dels indults i, a més, ha apressat el govern espanyol a concedir-los. Illa ha afirmat que Catalunya necessita els indults per "superar la fractura" i restablir la convivència, i ha apostat per obrir un nou temps que es basi en la concòrdia.

Ho ha dit aquest divendres en la clausura de l'acte telemàtic de presentació de la Ponència d'Inclusió Social i Polítiques de Benestar per al 40 Congrés Federal del PSOE, on ha assegurat que els socialistes estaran sempre "amb la Constitució per dir que els indults poden ajudar" amb el conflicte a Catalunya.

"Cal passar del desacord al retrobament. Jo soc partidari d'intentar-ho sempre que hi hagi una oportunitat d'obrir un nou temps a Catalunya: és necessari, on tots sumem, i com abans l'obrim millor per a tothom", ha remarcat.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: ACN