Com estan fent diversos líders socialistes d'arreu de l'Estat, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, també ha defensat els indults per als presos polítics, tot i admetre que "no solucionaran res de manera immediata". "Però és un missatge positiu per a la societat catalana", ha puntualitzat.

Així s'ha pronunciat en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha apostat per tenir "lleialtat i confiança al govern espanyol", i ha incidit que ell mateix va defensar la posició que li va transmetre l'Executiu de Rajoy en el Comitè de les Regions tot i que no hi estava d'acord.

Pel que fa als presos, Puig ha incidit que fa "temps que són a la presó i cal actuar per utilitat pública", per la qual cosa s'ha posicionat a favor dels indults "si això afavoreix una entesa per a aquest desacord". "Altres vies de resposta ja sabem on ens han portat. La foto de demà passat no és la millor via per al retrobament", ha afegit, i ha considerat que "s'ha vist que, davant una actuació, hi ha un resultat". En aquest sentit, ha afegit que "si algú incompleix l'Estat de dret, cal castigar-lo: l'espai de la justícia cal garantir-lo, però ara toca l'espai de la política".

Puig ha recordat que "hi ha hagut pena i compliment de la pena". "No critico les sentències, però això és una gràcia de l'Executiu per facilitar situacions de retrobament", ha afegit. En aquest sentit, ha incidit que el diàleg "no està condicionat" als indults, però serveixen per "facilitar-lo". "Si al general Armadas se'l va poder indultar, als presos de Catalunya també se'ls pot indultar", ha afegit.

Preguntat sobre el president Puigdemont, Puig ha assenyalat que "de moment parlaran els governs, i aquest és el plantejament". El senyor Puigdemont no hi és. Hi ha una diferència, un va fugir i els altres es van quedar per assumir la seva responsabilitat", ha afegit. Precisament això mateix ha dit avui la portaveu del PSC al Parlament.

Finançament

"M'agradaria que Catalunya estigués asseguda en la taula multilateral sobre el model de finançament i que estigui en el Consell de Política Fiscal i Financera i la conferència i president", ha afirmat.

Sobre una possible expansió del concert econòmic, Puig ha plantejat que si "el model de finançament futur passa per portar el concert a tot l'àmbit autonòmic, perfecte, el que no es pot és generalitzar la desigualtat".

Segons ha assenyalat Puig, "Espanya no és Madrid. Si som capaços de rebaixar el to dels debats, el país funcionarà millor". "Aquí no es tracta ni d'estigmatitzar, ni de fanatitzar ni d'estar en posicions irreconciliables", ha sentenciat.

 

Imatge principal: el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig / Foto: Europa Press