José Luis Ábalos es defensa en la comissió d’investigació del Senat sobre el cas Koldo. En una compareixença de més de tres hores, ha negat que tingués “cap coneixement” de la presumpta trama de corrupció i ha anat una mica més enllà: “Per començar, jo no tinc clar que hi hagi hagut cap trama”. “Com coneixeré aquesta trama? Què guanyava jo respectant l’organització de la trama?”, s’ha preguntat. “Com que és una presumpta trama, no tinc per què ratificar-la, no em posaré en to de jutge, ni menyscabaré l’exercici de la defensa de ningú”, ha respost més tard a preguntes dels senadors del PP. L’exministre de Transports i exsecretari d’Organització del PSOE ha criticat que l’esmentada comissió estigui fent un “judici paral·lel” en el qual “el principi acusatori s’estén a qui dona la gana”. Preguntat per Koldo García, que era el seu assessor, ha asseverat que ell no tenia “cap autoritat”, no ocupava “cap nivell jeràrquic” i no tenia “cap capacitat resolutiva”.

📝 Koldo García carrega contra les acusacions del PP al Senat: “El lladre es pensa que tothom roba”

📝 Illa reconeix que va parlar amb Koldo, però assegura que Sanitat no va acceptar la seva oferta

📝 El número 3 del PSOE es distancia de Koldo García: “Mai ha treballat per a mi directament”

 

Això sí, Ábalos ha deixat clar que ell va encarregar “de manera gairebé desesperada a tothom” que es posés “en marxa per buscar” proveïdors de material sanitari, d’acord amb les “reclamacions dels mateixos treballadors” i amb les “pressions dels grups polítics”. Tota la gestió la va supervisar el sotssecretari del ministeri, Jesús Manuel Gómez García: “Sempre he estat content amb la seva gestió, era la persona que més confiança em mereixia”, ha verbalitzat. “Jo vaig pressionar tot l’equip del ministeri que no estava a casa perquè s’adquirís material urgentment, però no vaig dir a qui ni com. És clar que vaig pressionar, podria estar relaxat en aquell moment amb morts diaris?”, ha reblat.

També ha apuntat que hi va haver compres vinculades al seu ministeri que no van fer-se a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, la companyia que està a l’epicentre de la presumpta trama: “He mirat l’informe de fiscalització del Tribunal de Comptes i he vist que Aena, Renfe i Correos també van comprar material sanitari i no van comprar-lo a aquesta empresa, cadascú va comprar on va voler”. A més, ha assegurat que, abans que esclatés el cas, “no era coneixedor” de la contractació de les Illes Balears, i “molt menys” que hi hagués una partida defectuosa i es posés una reclamació. I ha explicat que es va assabentar que Koldo García s’havia vist amb Salvador Illa arran de la compareixença de l’exministre de Sanitat a la comissió de les mascaretes del Congrés.

 

“Fins avui, jo estava satisfet i content de tota aquesta gestió”

A més, Ábalos ha presumit de la seva gestió al capdavant del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana durant els mesos més durs de la pandèmia. Ha sostingut que, “a diferència de molts altres contractes”, el seu departament “no va avançar diners” i ha posat en relleu que va aconseguir material sanitari “a temps, sense posar en risc els diners públics, garantint el compliment de la qualitat, sent dels primers a tenir-lo i a un preu tres vegades inferior al que d’altres pagaven”. També ha relatat que, en el seu cas, “es va exigir el finançament al proveïdor i es va bloquejar l’alliberament del pagament fins que hagués arribat el material”. “Fins avui, jo estava satisfet i content de tota aquesta gestió”, ha confessat.

Les maletes de Delcy Rodríguez, “de les boles millor instal·lades en aquest país”

José Luis Ábalos també ha sigut preguntat per Ángel Pelayo Gordillo, representant de Vox, sobre el conegut com a Delcygate, una trobada a l’Aeroport de Barajas entre ell i la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, el gener del 2020. En concret, el senador d’extrema dreta ha al·ludit a les maletes que suposadament carregava la delegació veneçolana. La rèplica d’Ábalos ha estat taxativa: “És de les boles millor instal·lades en aquest país, no van existir les maletes, portaven un equipatge personal que, igual que va sortir, va entrar”. “Tots hem pogut veure la mida de l'avió. Ara agafi vostè l'avió, com si fos una maqueta, i introdueixi quaranta maletes. Mirin a veure si és possible. Després, en una ostentació més d'imaginació, les omplirem. De què les omplim? D'or o cocaïna. I intenteu enlairar-vos i travesseu tot l'Atlàntic, és absurd”, ha justificat.

 

Ábalos ha relatat que va anar a l’aeroport per assegurar-se de “quin era el propòsit” del viatge de Rodríguez amb l’objectiu que no entrés Espanya, ja que tenia prohibit l’accés a l’espai europeu. Com que era un assumpte diplomàtic, competia a l’aleshores ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, però estava fora d’Espanya i se’n va ocupar Ábalos, que va informar a Pedro Sánchez del que ha qualificat de “missió diplomàtica d’èxit”. Ha explicat que aquell dia va traslladar-se a l’aeroport amb un vehicle que no era l’oficial per no perdre temps i que al pàrquing hi havia Víctor de Aldama, investigat com a presumpte facilitador del cas Koldo. Ábalos no sap què feia allà.

El “factor humà” d’estar amb Koldo a temps complet

Interrogat sobre Koldo García, ha apuntat que era un dels cinc assessors que va nomenar com a ministre. Ell l’acompanyava als seus desplaçaments, tot i que no el veia cada dia. Ara bé, ha reconegut que, quan Koldo va arribar a Ferraz per començar a treballar pel PSOE, el propòsit era que pogués treballar a temps complet amb ell: va ser aquesta relació i el “factor humà” que “va justificar” que se l’emportés al ministeri. Sobre el suposat increment patrimonial del seu exassessor, ha apuntat que l’informe de la UCO assenyala que es va produir a la sortida del ministeri, “no mentre hi era”, i que quan treballava amb ell “portava una motocicleta i vehicles de segona mà”. A més, ha explicat que va contractar la dona de Koldo per afavorir la “conciliació familiar” i ha afirmat que no es reunia i no tenia relació amb cap de les persones implicades en la presumpta trama.

“Exemplaritat no consisteix a saltar-se les normes”

Preguntat sobre la seva responsabilitat política per les investigacions sobre qui va ser el seu assessor, ha replicat que Koldo, que “ha de defensar-se” i amb qui no té “cap relació” des de la seva detenció, ja ha dit “per activa i per passiva que no té res a veure amb això”. “No he de reconèixer cap culpa quan no la tinc”, ha afegit. També ha respost a Santos Cerdán, l’actual secretari d’Organització del PSOE, que la setmana passada va afirmar que Ferraz va anar més enllà del Codi Ètic del partit per suspendre’l de militància. “Exemplaritat no consisteix a saltar-se les normes, sinó a complir-les i fer-les complir”, ha contestat Ábalos, que ha afegit que saltar-se les normes “no és cap mèrit”, sinó una “arbitrarietat”.

A més, ha anunciat que recorrerà la seva suspensió de militància perquè “no hi ha precedents” que es demani l’acta a un diputat que no està “ni investigat”, cosa que considera que implica que el PSOE ha incorregut en una “anticipació de fases que vulneren els drets personals”. “Amb tot el que he viscut, només puc confiar en la Justícia per necessitat, perquè ja no tinc amb qui confiar”, ha afegit, i ha volgut recordar que hi ha “gent que va viure processos similars que han acabat en res, però l’estigma ha quedat allà”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!