Salvador Illa es defensa al Congrés dels Diputats de la seva gestió al capdavant del Ministeri de Sanitat. L’ara candidat del PSC el 12-M ha comparegut a la comissió d’investigació sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia per donar explicacions del cas Koldo i de la suposada relació de la presumpta trama de corrupció amb el seu ministeri. Després d’una primera intervenció inicial en la qual ha argumentat tots els controls que hi havia al Ministeri de Sanitat, el primer cos a cos l’ha tingut amb el representant del PP, Elías Bendodo, que li ha preguntat si ell o algú del seu Ministeri “va tenir relació directa amb els capitostos de la trama corrupta de comissions”. I Illa ha estat clar: “Cap relació directa amb cap de les empreses. Vaig veure al Ministeri una sola vegada el senyor Koldo García, li vaig indicar quin era el procediment i que es dirigís als tècnics, i el resultat de l’equip és que no va contractar res”. “Aquest és l’únic contacte que he tingut amb aquest senyor”, ha afegit.

🔴 Salvador Illa i el cas Koldo, DIRECTE | Compareixença a la comissió d’investigació del Congrés

📝 Enganxada entre Rufián i Illa per la gestió de la pandèmia: “Això no és un acte de campanya”

📝 Nogueras retreu a Illa que durant la pandèmia “no va confiar en les institucions que vol presidir”

 

 

Posteriorment, Illa ha insistit que ell va remetre Koldo als tècnics, que el van atendre i, seguint el procediment, “el resultat és que el Ministeri de Sanitat no va comprar res a aquestes empreses”. Segons ha relatat, això es produïa així en tots els casos, ja que, com a ministre, “reconduïa tothom que es dirigia a ell a les bústies de correu electrònic” i eren els tècnics “els que prenien les decisions amb base a uns criteris”. “El Ministeri de Sanitat no va contractar amb Soluciones de Gestión, no sé si he de dir-ho en llatí: no va sortir un sol euro a aquesta empresa”, ha reblat després de la insistència del PP. Illa ha lamentat que el coronavirus “va treure a la superfície el millor de la societat espanyola i el pitjor d’uns quants, difícils de detectar en aquells moments per a totes les administracions”, però ha subratllat que va veure amb els seus “propis ulls” com “el millor de la condició humana va ser la pauta general molt majoritària”. “Avui sabem que vam actuar correctament, encara que hi va haver gent, uns pocs, que es van aprofitar d’aquesta situació. Aquesta minoria ni representa ni pot tacar el comportament exemplar de la societat espanyola”, ha sostingut.

Està clar que les autoritats sanitàries rebien “múltiples ofertes de particulars, empreses i intermediaris” que oferien subministraments de material. Illa ha relatat que “moltes d’aquestes propostes eren fetes aparentment per oportunistes i adveniments” i ha explicat que alguns preus “eren desproporcionats” i que “algunes ofertes es van considerar directament intents d’estafa”. Ara bé, com que “era imprescindible detectar proveïdors fiables”, es van establir “diverses bústies de correu administrades per funcionaris” per sotmetre totes les ofertes que arribessin a una “rigorosa anàlisi” amb tres vessants: de solvència, tècnica dels productes i de preus. L’exministre ha afegit que, entre el 20 de març i el 20 d’abril del 2020, el seu ministeri va tancar “28 contractes que van assegurar el subministrament suficient per als mesos següent amb un import total de 750 milions d’euros”.

“Cap retret administratiu, ni de procediment, ni penal contra cap càrrec vinculat al Ministeri”

L’exministre de Sanitat ha volgut exposar que, després de “72 actuacions d’investigació, control i auditoria” sobre el Ministeri de Sanitat en relació amb la Covid-19 “en cap cas no s’ha fet cap retret administratiu, ni de procediment, ni penal contra cap càrrec vinculat al Ministeri”. Illa ha explicat que, després dels primers dies, no era ell qui autoritzava les compres del Ministeri, sinó que les competències “es van delegar per eficàcia” en altres responsables del Ministeri, que va actuar de manera “prudent, responsable, diligent i eficaç” a l’hora “d’assegurar que el sistema sanitari disposés del material necessari”. A més, ha afirmat que “és fals que autoritzés cap mena de compra” i ha volgut deixar clar que el fet que “hi hagi una cita en un sumari és molt diferent a estar inculpat en algun procediment”. I ha acabat amb un retret dirigit al diputat del Partit Popular: “Si ni en aquells moments som capaços de mantenir un mínim d’unitat, no sé quin concepte de patriotisme té vostè”.

El PP acusa Illa de ser un “colador d’empreses fantasma”

Des del PP, Elías Bendodo li ha retret que, sense ell, “totes les irregularitats que s’investiguen no haurien estat possibles”, ja que el seu Ministeri i ell com a principal dirigent “van ser un colador d’empreses pirata i de la trama PSOE que investiga l’Audiència Nacional”. Bendodo ha asseverat que la Fiscalia Anticorrupció, l’Audiència Nacional i la Fiscalia Europea “està investigant contractes del seu ministeri” per delictes “molt greus com a organització criminal, tràfic d’influències i suborn”. “Té la justícia trepitjant-li els talons”, ha proclamat.

Durant el seu torn, Aina Vidal, portaveu adjunta de Sumar i líder d’En Comú Podem al Congrés, ha preguntat a Illa si “va tenir sospites” sobre Koldo García o va tenir “intuïcions” que li fessin “encendre algunes alarmes o qüestionar-se” el que s’estava fent i les empreses que s’estaven contractant. “Vaig tenir-ne coneixement quan ho vaig veure als mitjans de comunicació, si hagués tingut alguna sospita, ho hauria posat en coneixement de les autoritats judicials”, ha contestat rotundament Illa.

Enganxada entre Gabriel Rufián i Salvador Illa: “Això no és un acte de campanya”

Després de l’al·legat inicial de Salvador Illa, ha sigut el torn dels grups parlamentaris. El moment més tens, segurament, ha sigut durant la intervenció del portaveu d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, que ha mantingut un intens cara a cara amb l’exministre de Sanitat propi d’un debat electoral. “Està aquí com a exministre, no com a candidat” i “li recordo que això no és un acte de campanya”, li ha etzibat Rufián. “No he vingut aquí per voluntat pròpia”, ha esgrimit Illa. “Vostè ha dit que no va voler fer política durant la pandèmia, però per no voler fer política, va deixar el Ministeri per presentar-se a una campanya electoral”, li ha recordat Rufián. “Em nega vostè el dret a presentar-me a unes eleccions?”, ha replicat Illa. “Ha d’entendre que era un càrrec públic amb una enorme responsabilitat, entenc que era complicat fer-ho tot bé, però també fer-ho gairebé tot tan malament”, ha exclamat Rufián en un altre moment de la compareixença.

Míriam Nogueras retreu a Salvador Illa que “no va confiar en les institucions que vol presidir”

Després de Rufián, ha pres la paraula la portaveu de Junts al CongrésMíriam Nogueras, que ha acusat l’exministre de Sanitat de ser el “principal responsable de la falta de transparència, de previsió i de rigor i de la frivolitat en la gestió dels diners públics” durant els mesos més crítics de la Covid-19. Nogueras ha criticat l’actuació de l’ara candidat del PSC a la Generalitat quan estava al Consell de Ministres: “En un dels moments de màxima dificultat pel país, vostè no va confiar en les institucions que avui ens diu que vol presidir”. Li ha retret que “va centralitzar la gestió”, va decidir “atorgar a Madrid la gestió, el poder i el control” que “li corresponia a la Generalitat” i ha lamentat que ho fes des d’un ministeri que “no tenia ni l’estructura, ni les eines, ni la capacitat, ni el coneixement ni el personal adequat per gestionar amb èxit aquell moment excepcional”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!