Més informació sobre Koldo García i el seu paper en la presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes. Ara, la Fiscalia Anticorrupció sosté que Koldo García, l'exassessor de José Luis Abalos, va utilitzar el ministeri de Transports per agilitzar els tràmits en la contractació per a la venda de mascaretes durant la pandèmia de la covid, en concret, facilitant els processos d'adjudicació de material sanitari a l'empresa Soluciones de Gestión. Així ho constata la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, que a més inclou el relat que el ministeri públic fa de la querella sobre la presumpta trama de corrupció per la qual la policia va detenir 14 persones aquest dimecres —Koldo García, entre ells—, i que dona detalls del "notable increment" del patrimoni de Koldo en els anys posteriors a aquesta operació de compravenda de material sanitari. A més, la querella sobre l'operació batejada com 'Delorme' recull que l'exassessor d'Ábalos podria haver-se beneficiat amb 1,5 milions d'euros arran de les presumptes comissions il·legals que va cobrar pels contractes. 

Increment del patrimoni de Koldo García

La Fiscalia considera que l'ús del ministeri que dirigia Ábalos és una dada "rellevant i reveladora", que en realitat mostra el paper que va poder exercir en la "l'adjudicació, podent haver fet ús de terceres persones pròximes al seu cercle familiar amb la possible finalitat d'ocultar, o almenys dificultar, la veritable titularitat dels immobles adquirits". El germà i la dona de Koldo García també van ser detinguts per la mateixa trama. 

Anticorrupció reconeix que hi ha indicis suficients per concloure que existeix "una organització criminal", que es dedicava a aconseguir l'adjudicació de contractes. Els cobraments haurien estat cobrats per Koldo García per la seva funció de mediador i per aconseguir les adjudicacions. A més, també s'haurien fet diverses operacions per tal d'ocultar els cobraments i "per evitar la traçabilitat dels ingressos obtinguts a conseqüència de les adjudicacions irregulars". Així doncs, la fiscalia conclou que entre 2020 i 2022, Koldo es va convertir en el titular de béns per valor de gairebé 1,5 milions d'euros. "Aquestes adquisicions es produeixen a penes 5 mesos més tard que tinguessin lloc les adjudicacions públiques a Soluciones de Gestión", afegeix. La Fiscalia afegeix que en aquest període, destaca l'augment dels ingressos en efectiu en general i la disminució de les disposicions de diners en efectiu, un fet que evidència la possible existència d'una altra font financera "d'origen desconegut". 

 

Contractes milionaris

La Fiscalia detalla que el primer contracte que es va investigar va ser adjudicat per Puertos del Estado, consell del qual formava part Koldo. El segon va ser per una entitat dependent del ministeri de Transports - ADIF, d'on era assessor del ministre. "Els contractes posteriors s'adjudiquen pel Ministeri de l'interior a conseqüència de les decisions del Ministeri de Transports", afegeix. A més, assenyala que dels 13 contractes denunciats, tres feien referència a les adjudicacions de subministrament de material sanitari relacionades amb la covid, "realitzades a la societat Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas SL", segons recull la interlocutòria. En concret, a la denúncia, consta un expedient adjudicat el març de 2020 per Puertos del Estado por un total de 20 milions d'euros, un expedient adjudicat per Adif en la mateixa data per 12,5 milions d'euros i un expedient adjudicat l'abril del 2020 per la Subdirección General de Gestión Económica y Patrimonial per 3,4 milions. A banda, l'empresa també es va adjudicar contractes amb el Servicio Canario de Salud —en concret 4, amb un valor de 12,3 milions d'euros—, un altre amb les illes Balears —un, per 3,7 milions d'euros— i amb la Dirección del Instituto Nacional de Gestión Sanitaria. 

El jutge recull en 24 folis el relat de la Fiscalia Especial, que sosté les presumptes irregularitats, segons els denunciants. Apunten que l'activitat social de l'empresa adjudicatària "no té relació directa amb l'objecte del contracte, la falta de comprovació de solvència de l'adjudicatària, i una xifra de negoci de 0 l'any 2019 enfront d'una xifra de negoci de 53,13 milions l'any 2020 per les adjudicacions". La Fiscalia també assenyala que l'empresari basc Iñigo Rotaeche, posat en llibertat aquest dijous, juntament amb Luis Presa Medina, eren els propietaris de Soluciones de Gestión. A més, afegeix que l'empresa estava controlada pel grup Cueto, un conglomerat empresarial al qual estaria vinculat algun dels altres detinguts, entre ells el president del Zamora CF, Víctor de Aldama. Anticorrupció sosté que els 9 contractes que es van adjudicar a Soluciones de Gestión van generar un benefici econòmic de 5,5 milions d'euros a Aldama i 9,6 milions a Juan Carlos Cueto, titular de fet de la mercantil. 

El paper de la família de García

Anticorrupció dedueix que tant el germà de Koldo, Joseba García Izaguirre, com la seva exdona, Ana María Rodríguez, es van utilitzar per ocultar "la titularitat real sobre alguns immobles". A més, els investigadors també han detectat diversos traspassos des dels comptes de Joseba als de Koldo, a la seva dona i la seva filla: "Cal destacar que ha estat receptor en els seus comptes de fons en efectiu que l'any 2020 aconsegueixen els 130.652,38 euros, 84.907,61 euros l'any 2021, i 52.125 euros l'any 2022", apunten. La Fiscalia, assenyala que el germà de Koldo "ha estat vinculat" a organismes independents del ministeri de Transports "des del 2019" després d'haver estat contractat per organisme que depenent d'aquest ministeri. Els fiscals consideren que és un "aspecte que no pot desvincular-se de la posició que el seu germà Koldo ha tingut en el Ministeri". Ambdós van quedar en llibertat aquest dijous, juntament amb Koldo García i Víctor de Aldama, malgrat que els dos últims amb mesures cautelars: compareixences periòdiques en el jutjat i se'ls hi ha retirat el passaport.  

Transferències al Brasil

En la querella, Anticorrupció constata que part dels guanys obtinguts per Soluciones de Gestión en els contractes adjudicats gràcies a la intermediació de Koldo García haurien estat transferits a Suro Capital Brasil Paricipacoes LTDA, en un compte al Brasil. Els investigadors asseguren que els moviments de diners es van fer amb l'objectiu de "dificultar el seguiment i traçabilitat dels diners", precisament el titular era Víctor de Aldama. Aquest no seria l'únic moviment de capital a comptes estrangeres, ja que Fiscalia assenyala una altra transferència de la societat MTM 180 Capital, d'on també és titular Aldama, que hauria estat destinada a una societat que té com a únic accionista una tercera societat de Luxemburg. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!