El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, s'ha referit aquest divendres en una entrevista a SER Catalunya a les causes obertes contra exalts càrrecs del Govern al Tribunal de Comptes. Ábalos ha reconegut que aquestes instruccions "són pedres en el camí" en el procés de diàleg amb Catalunya i ha volgut manifestar que ara els correspon "anar desempedrant tot aquest camí, però fent-ho sempre des del reconeixement dels òrgans i les institucions i dins de la legalitat".

En concret, el també secretari d'Organització del PSOE ha parlat del cas de l'exconseller Andreu Mas-Colell, que ha rebut el suport d'acadèmics de reconegut prestigi de tot el món. De fet, l'ofec econòmic que li suposaria una fiança milionària del Tribunal de Comptes ha creuat fronteres. A José Luis Ábalos li crida "l'atenció" la "posició" d'aquest tribunal respecte Mas-Colell, però ha volgut deixar clar que no qüestiona ni questionarà la funció d'òrgans com el Tribunal de Comptes i que "la solució ha de tenir encaix dins de la llei".

Els recursos contra els indults, "histèria de la dreta"

El ministre de Transports ha reivindicat la concessió dels indults als nou presos perquè "es feia més mal tenint aquestes persones a la presó que fora d'aquesta". Respecte als discursos dels Jordis i dels consellers del Govern Puigdemont després de sortir de la presó, José Luis Ábalos emmarca les seves paraules "en la emoció de l'excarceració" i entén que "era previsible que reivindiquessin la independència" aen sortir dels centres penitenciaris. "Les seves declaracions venen de no assumir de manera immediata la frustració que va provocar el procés", ha sostingut Ábalos.

En relació amb els recursos que han presentat el PP, Vox i Ciutadans amb l'objectiu que el Tribunal Suprem tombi els indults, el secretari d'Organització del PSOE considera que són "agitació i propaganda per donar consistència a la seva histèria" i opina que a les tres formacions els manca "legitimitat" per impugnar la concessió de la mesura de gràcia. En aquesta línia, ha "lamentat" que "la pràctica permanent de la dreta sigui la de portar als tribunals les iniciatives que no aconsegueixen fer tirar endavant políticament".

En aquest context, José Luis Ábalos ha defensat que el govern espanyol està en una "posició de centralitat política" enfront la polarització en la que situa a l'independentisme i a tot aquell moviment que ell anomena "l'ultranacionalisme espanyol", en al·lusió als populars i a Vox.

Finalment, respecte a la posició del govern espanyol en el cas de Carles Puigdemont, Ábalos s'ha refermat en allò que ha expressat en anteriors ocasions i ha afirmat que el president a l'exili "es va escapar de la justícia". El ministre sosté que "tot s'ha d'abordar dins de la legalitat" i que, si torna, haurà de "fer front a les seves responsabilitats".

 

Imatge principal: José Luis Ábalos, en una sessió de control al govern al Congrés. Europa Press.