Nou cop del Tribunal de Comptes contra dirigents independentistes. Si en el seu moment ja va reclamar fins a 4,1 milions d’euros per les despeses del referèndum de l’1-O, ara posa la lupa en l’acció exterior de la Generalitat, especialment a través del Diplocat, entre els anys 2011 i 2017. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, l’òrgan fiscalitzador ja ha començat amb les citacions, un cop finalitzada la instrucció. En total són 36 persones, on destaquen els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. En lloc d'un llibre per Sant Jordi, a Madrid han preferit regalar citacions. Caldrà veure quina és la xifra definitiva a abonar en concepte de fiances, tot i que inicialment se situava al voltant dels 35 milions d'euros.

Segons aquestes fonts del Tribunal de Comptes, un cop finalitzada la instrucció, s’ha dictat una providència per a citar els presumptes responsables comptables de l’acció exterior. Un total de 35 persones, on destaquen els expresidents Mas i Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras. Hi ha molts altres exconsellers: Raül Romeva, Jordi Turull, Francesc Homs, Neus Munté i Andreu Mas Colell.

La llista la segueixen els secretaris generals Roger Albinyana, Amadeu Altafaj, Lluis Betran, Albert Carrers, David Mascort, Joaquim Nin, Jordi Vilajoana, Aleix Villatoro i Pau Villòria. També hi ha les interventores generals de la Generalitat, Maria Vidal i Rosa Vidal; els interventors delegats, Jordi Serra, Javier Acín, Virginia Astigarraga i Francesc Cubel, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo. La llista la tanquen els delegats de la Generalitat a Alemanya, Regne Unit, França, Ginebra, Polònia, Estats Units, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Croàcia, Àustria i davant la Unió Europea.

D’aquesta manera, s’han citat els representants legals de la Generalitat, el Diplocat i de les entitats Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució —que van iniciar el procediment—, així com a l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia, per a la pràctica de la liquidació provisional complementària. Tindrà lloc el pròxim 29 de juny a les 9:30 a la seu del Tribunal de Comptes a Madrid. Si fos necessari, es prorrogaria també el dia 30 de juny.

 

Liquidació complementària

Com assenyalen les fonts consultades, la instrucció ja ha finalitzat i ara s’està citant les parts per a fer entrega de les conclusions de la instrucció i les actes de liquidació provisional, que normalment fan representants legals. Es tracta d’una acta de liquidació complementària, perquè no hi hagi qüestions que siguin coincidents amb la del 28 de gener del 2020, referida a les despeses del referèndum de l’1-O. Quan va començar la instrucció d'aquesta segona peça, es parlava d'una xifra al voltant dels 35 milions d'euros.

El 28 de gener de l’any passat, el Tribunal de Comptes ja va comunicar oficialment al president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i 26 càrrecs i excàrrecs de la Generalitat la quantitat de 4,1 milions d’euros pels diners que considerava malversats per a l’organització del referèndum de l’1-O. Entre les principals despeses que el Tribunal de Comptes imputava als 28 encausats, hi havia el web i l’aplicació del referèndum (171.357€), despeses de rehabilitació del CTTI (1,4 milions), el registre de residents a l’exterior (182.572€), la campanya Civisme (357.068€), les despeses relatives a Unipost (1,25 milions), la cartelleria del referèndum (65.730€), la campanya internacional de la Generalitat (63.735€), la invitació de grups parlamentaris europeus (88.643€) o els observadors internacional de la votació (366.664€).

Aquests 4,1 milions d’euros de fiança ja van ser dipositats el passat mes de febrer, com va informar ara fa un mes el Tribunal de Comptes. Ho va fer en resposta a l’Advocacia de l’Estat, que va demanar aquest informe en el marc de la tramitació dels indults als presos polítics.