Els '9 de Lledoners', encausats arran dels actes de protesta que va haver-hi l'1 de febrer del 2019 amb motiu del trasllat dels presos independentistes de Lledoners a Madrid, hauran d'anar a judici. El jutge de Manresa que porta el cas ha suspès la vista de conformitat, prevista per aquest dimarts, després que la defensa dels encausats hagi rebutjat la possibilitat d'arribar a un acord. El lletrat exigeix l'absolució dels nou acusats.

Els coneguts com els 9 de Lledoners estan acusats d'un delicte de desordres públics i tres d'ells, a més, estan investigats per delictes de lesions i d'atemptat contra els agents. La fiscalia demana penes que oscil·len entre els tres i els set anys de presó.

Atemptat contra la pau pública

L'escrit presentat pel ministeri públic acusa els 9 de Lledoners d'"atemptar contra la pau pública" per presumptament fer barricades amb l'objectiu "d'impedir la circulació dels vehicles" que transportaven els presos polítics a Madrid per tal d'assistir al judici al procés. A tres dels encausats, a més, la fiscalia els acusa de desobediència i lesions per haver agredit a tres agents dels Mossos d'Esquadra. Per aquests darrers demana set anys de presó i, pels altres sis, tres.

La vista de conformitat, prevista inicialment el febrer passat, es va ajornar a aquest mes d'abril. Arran de la negativa de la defensa dels encausats d'arribar a un acord, el cas anirà directament a judici. A hores d'ara el jutjat de Manresa encara no ha fixat data per a la celebració de la vista oral. Com va passar el 18 de febrer passat, els acusats ja havien avançat que no tenen intenció d’arribar a cap acord. “No acceptarem les rebaixes de presó a canvi de declarar-nos culpables, la dissidència política no és cap delicte”, van declarar en febrer passat. L'única sentència possible “és l’absolució”.

Imatge principal, dispositiu dels Mossos amb motiu del trasllat dels presos polítics a Madrid el febrer del 2019 / ACN