El Departament de Justícia ha fet públiques aquest diumenge imatges inèdites del trasllat a Madrid dels presos polítics jutjats pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Es tracta d'uns vídeos i fotografies de l'1 de febrer de 2019, dia en què Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn van ser duts a Madrid perquè afrontessin el judici al Tribunal Suprem.

 

Carme forcadell presidenta parlament juicio 1-0 traslado madrid / ACNLa presidenta del Parlament Carme Forcadell asseguda als seients de darrere durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O / ACN

 

A les imatges s'hi pot veure com Bassa abandona la presó de Puig de les Basses (Figueres), a Forcadell sortint de Mas d'Enric (el Catllar) i la resta de polítics deixant Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada).

 

Trasllat dels líders independentistes a Madrid l'1 de febrer de 2019 pel judici al referèndum de l'1-O / ACN

 

A la presó, sense tercer grau

Dos anys després, els líders independentistes compleixen la condemna a la presó. La semillibertat concedida durant la campanya de les eleccions del 14-F va acabar d'hora. El passat 9 de març, el jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va retirar de nou el tercer grau als presos polítics i Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van tornar a ingressar a la presó.

"La progressió acordada en la resolució impugnada s'ha d'entendre com a precipitada", indicava la resolució judicial. El jutge va estimar tots els arguments de la Fiscalia durant un relat que girava entorn al fet que els presos polítics no reconeixen el delicte. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", deia en aquest sentit.

Poc després, el passat 6 d'abril, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera Dolors Bassa van tornar també a la presó sense un tercer grau que va impedir que tornessin a sortir l'endemà com ho havien fet les setmanes anteriors.

Aquest fet va mobilitzar diverses entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, les quals van convocar concentracions a les portes dels centres penitenciaris de Wad-ras (Barcelona) i Puig de les Basses (Figueres).

 

Dolors Bassa traslado Madrid 1-o juicio /ACN La consellera Dolors Bassa durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O / ACN

 

Imatge principal: Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O, l'1 de febrer de 2019 / ACN