Els nens quedaran inclosos en els grups de deu persones permesos durant els àpats de les festes nadalenques, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat. Així ho recull el pla que ha aprovat el Govern per a Nadal amb motiu de la pandèmia de la Covid-19. Ja l'ha validat el Procicat. D'aquesta manera, l'executiu català tira pel dret i no esperarà a conèixer què proposa el ministeri de Sanitat a la reunió prevista per aquesta tarda.

infografia nadal elnacional.catMalgrat els estudis que determinen que els nens no són els principals transmissors del coronavirus, l'executiu català es cura en salut. Ha acordat que els menors de 14 anys es comptabilitzin en el màxim de deu persones que poden seure a taula durant els àpats nadalencs. El pla preveu, a més a més, que s'allargui a les 01.30 hores el toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any, mentre que la nit de Reis serà fins les 23 hores.

La publicació fa uns dies d'un estudi d'investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron que confirma que els menors d'edats són poc contagiadors de la Covid-19 havia despertat expectatives sobre la possibilitat que els nens no es comptessin a l'hora de fixar el màxim de persones que es poden trobar per Nadal. Segons l'estudi, només un 8% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic confirmat entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre van transmetre la infecció al seu nucli familiar.

La bombolla de Nadal

El pla aprovat pel Procicat insisteix que les trobades i reunions socials han de comportar el nombre més reduït de persones possible, i que en cap cas no es pot superar les 10 persones, nens inclosos. 

En aquest sentit, s’aconsella que a les reunions no coincideixin persones de més de dues bombolles de convivència (de dos domicilis diferents). També es recomana que durant les celebracions nadalenques, cada grup bombolla es relacioni com a màxim, amb dos grups bombolla, i que sempre siguin les mateixes.

Es tracta, segons el Govern, que cada grup de convivència defineixi la seva bombolla de Nadal, que haurà d’estar formada per persones amb què ja tenen un contacte proper, tant per distància física com per freqüència de contacte, com poden ser pares, fills, germans o amics que visquin a prop del domicili. Cal evitar la interacció física amb persones de contacte no habitual, com poden ser familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte. 

Millor passar fred que contagiar-se

Una altra recomanació és celebrar les trobades a l’aire lliure i, en cas que no sigui possible, garantir  una bona ventilació dels espais compartits.

Així, es recomana mantenir obertes les finestres, ventilar abans i després de la trobada i fer ús constant de la mascareta mentre no s’estigui consumint i seguir les pautes d’higiene de mans.