El Govern té intenció d'aplicar el pla de Nadal encara que les dades de l'epidèmia del coronavirus empitjorin. Així ho ha confirmat el Departament de Salut aquest dimecres, tot i que les xifres han recollit un empitjorament aquests últims dies, amb un risc de rebrot en creixement que ja supera els 200 punts, (concretament se situa en 210) i un índex de contagi també a l'alça, al 0,89. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 89. 

D'aquesta manera, tal com ha anunciat el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, el toc de queda de Nadal i Cap d'Any s'allargarà a Catalunya fins a la 01.30 h. La nit de Reis, fins a les 23 h. A taula, segons ha detallat, en comptes de sis, com fins ara, hi podrà haver 10 comensals. Ara bé, els menors comptaran com a adults.

El pla de flexibilització preveu que el 21 de desembre s'eliminarà el confinament perimetral de Catalunya i el comarcal de cap de setmana si s'entra en la fase 3. Segons ha avançat Nació Digital, el Govern deslliga el pla del Nadal de la desescalada gradual dissenyada, amb la qual cosa la previsió és que els desplaçaments estiguin permesos en els dies assenyalats. 

Amb un Rt per sobre de 0,9 no es pot avançar

En plena sessió matinal al Parlament, han irromput les dades sobre la situació de l'epidèmia a Catalunya, que situen l'índex de transmissió del virus al límit que marca el canvi de tram en el pla de desescalada del Govern. Aquest dimecres es troba a 0,89 —cinc punts més que ahir—, i si està per sobre de 0,9 no es pot avançar.

infografia nadal elnacional.cat

Infografia sobre com seran les celebracions de Nadal / Elaboració pròpia ElNacional.cat

El Departament de Salut explica que ja preveien que els indicadors podien repuntar lleugerament aquests dies. Just abans, Aragonès treia pit de la gestió del seu Govern. "Hem revertit la segona onada amb més rapidesa" que altres territoris. Concretament, ha subratllat que "amb les mesures impopulars" que ha decidit prendre el seu executiu, s'està "anant tres vegades més ràpid que Madrid, en reducció de contagis, de llits d’UCI, de pressió hospitalària". 

Discrepàncies amb Espanya

El pla del Govern té certes diferències, però, amb el del govern espanyol. En aquest cas, per exemple, des de Sanitat es defensa que les trobades siguin de màxim sis persones. El Procicat recomana que les trobades i reunions socials en aquestes setmanes comportin el nombre més reduït de persones possible, i en qualsevol cas limitades a un nombre màxim de 10 persones, entre les quals també s’han de comptar els infants. És a dir, aquest número de 10 persones es mantindrà independentment del tram del pla d’obertura progressiva en què es trobi Catalunya.

Per altra banda, s’aconsella que a les reunions no coincideixin persones provinents de més de dues bombolles de convivència —és a dir, grups de persones de dos domicilis diferents—.Finalment, cal que, per a totes les celebracions del període nadalenc, cada bombolla de convivència es relacioni amb un màxim d’unes altres dues bombolles, sempre les mateixes.

Per tant, en les reunions socials no haurien de coincidir simultàniament més de dues bombolles de convivència i cada bombolla no s’hauria d’ajuntar, al llarg de tot el període nadalenc, amb més de dues altres bombolles.