La Comissió Europea ha demanat aquest dimecres als estats de la Unió Europea que mantinguin les restriccions contra el coronavirus durant les vacances de Nadal. L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, ha recordat en una reunió amb els ministres de Salut de la UE que "fins que no hi hagi vacuna" les mesures han de continuar, "especialment durant el període de vacances".

"A l'hivern la transmissió és més alta", ha avisat l'eurocomissària. Així, ha alertat d'un possible augment dels contagis al gener si les autoritats no vigilen la propagació del virus.

El nou pla de Nadal de Catalunya

Aquesta demanda s'ha produït el mateix dia que el Govern ha anunciat el nou pla de cara al Nadal. El toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any s'allargarà a Catalunya fins les 01.30h. La nit de Reis, fins les 23h. Aixó ho ha anunciat el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, que ha explicat que les reunions podran ser de fins a 10 persones.

La proposta l'haurà de validar el Procicat en les properes hores. Aquest dimecres el ministre de Sanitat es reuneix amb els consellers del ram de totes les comunitats autònomes per acordar una posició compartida, però el Govern ja avança que aplicarà el seu propi pla, al marge de les indicacions de Moncloa. La decisió, garanteixen fonts de vicepresidència a ElNacional.cat, és ferma

Sobre les restriccions de la mobilitat, l'Executiu mantindrà el que hi ha estipulat al pla de reobertura, segons el qual el 21 de desembre s'aixecaria el confinament perimetral de Catalunya i el comarcal de cap de setmana.

L'Estat, dividit

Mentrestant, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tractaran aquest dimecres d'acordar un paquet de mesures comunes de cara al Nadal dividits per la duresa de les restriccions que s'han de prendre, ja que mentre unes aposten per alleugerir-, altres prefereixen endurir per evitar una tercera ona.

Sanitat va donar a conèixer la setmana passada un esborrany inicial de les seves recomanacions que passen per limitar les reunions a un màxim de sis persones i retardar fins a la 01:00 la limitació a la mobilitat nocturna per Cap d'Any i Nadal, no celebrar cavalcades o ampliar les visites a les residències i realitzar a l'intern proves diagnòstiques al seu retorn extremant la prevenció i vigilància.