Juny del 2018 presenta una situació “administrativa” diferent de la de setembre del 2015, quan la naviliera Baleària va cedir al govern valencià un vaixell per a portar fins a Grècia ajuda humanitària i tornar amb 1.100 persones refugiades. En aquella ocasió, l'executiu espanyol va congelar la iniciativa argumentant que es tractava "d'un problema europeu", i el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, va criticar l'oferiment del Consell de desplaçar el buc Martí i Soler a Lesbos. L'operació s'havia de coordinar des de la Generalitat, però calia l’autorització del govern de l’Estat.

Ara, el govern valencià del PSPV i Compromís, amb el suport de Podem, es trau la punxa amb l'arribada de l'Aquarius, amb 629 migrants libis, perquè sí que compta amb el beneplàcit del govern espanyol (PSOE), puix Pedro Sánchez va afirmar, aquest dilluns: "És la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones, de manera que es complisca amb les obligacions del dret internacional".

Tot i que l’ONG Metges Sense Fronteres havia advertit del risc que el vaixell Aquarius viatjara amb 629 persones a bord fins al port de València, en les darreres hores, les dificultats logístiques s’han resolt i l’embarcació, propietat de l’ONG francesa SOS Méditerranée, navega ja rumb a València escortat per la Marina italiana. Se’ls espera divendres o dissabte.

AQUARIUS SOS2

Per tal de coordinar com actuar quan arriben els migrants, el Consell valencià ha reunit una comissió mixta en què hi estan les conselleries de Sanitat, Educació i Igualtat i Polítiques Inclusives; les diputacions; la Universitat, i les entitats ACNUR (l'Agència de l'ONU per als Refugiats), Càritas, CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat) i Creu Roja. També hi han acudit representants de l'Ajuntament de València i de l'Autoritat Portuària. El president de la naviliera Baleària també ha ofert la logística que es puga necessitar, tant a terra com a la mar. S’han de resoldre les garanties legals i d’asil de totes les persones, la protecció dels menors que viatgen sense acompanyants, així com les sanitàries, de manutenció i d’allotjament.

Governs i ajuntaments ofereixen els seus mitjans

Catalunya, mitjançant el president Quim Torra, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, el govern Basc, Navarra i molts ajuntaments, com ara l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’han ofert per acollir migrants de l’Aquarius.

La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, ha destacat que, en el cas del País Valencià, "els dispositius per a acollir i complir el dret internacional estan preparats des del 2015". Així doncs, aquest protocol del 2015, que mai es va arribar a aplicar per la negativa del govern espanyol, servirà com a base per a rebre les més de 600 persones nouvingudes.

No obstant això, hi ha dues diferències significatives que s’han tractat a la comissió: d'una banda, el paper del govern estatal, absent en el primer pla d'actuació de resposta urgent i d'emergència; d'altra banda, que segons aquell pla, el País Valencià està en disposició d'acollir més del doble de persones que les que venen en el vaixell. En total, hi ha vora 1.400 places disponibles per a persones refugiades al llarg de tot el territori. 

AQUARIUS 05 09 16 09

El 2015 la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va habilitar una dotació econòmica inicial de 620.000 euros i va crear una xarxa de ciutats valencianes acollidores de persones refugiades, migrants i sol·licitants d'asil, amb un registre de les famílies acollidores. Aquesta xarxa de municipis refugi coordinada pel Consell té 133 localitats adherides, 39 a la demarcació d'Alacant, 24 a la demarcació de Castelló i 70 a la demarcació de València. A més, el País Valencià té 96 pisos, 192 habitacions en domicilis particulars i més de 600 places en albergs, entre altres recursos.

També Cajamar va cedir a la Generalitat immobles per a l'acollida de persones refugiades durant un període de cinc anys. En novembre d'aquell any 2015,  es va constituir la comissió mixta d'atenció i ajuda per a refugiats i desplaçats que, hui, ja està posant en marxa tota la maquinària per a oferir una acollida d'emergència a les 629 persones que naveguen des de Malta fins a València. És una segona oportunitat político-humanitària que haurà de tenir la seua continuïtat, pot ser, ara sí, sense traves administratives.