El 28 d'abril el diari El Mundo publicava aquesta crònica: "Els 9 mestres catalans de la infàmia". La peça està firmada per Javier Negre. I en ella, acompanyada de les fotos dels docents, es reprodueix una versió dels supòsits fets. Una res més. La de les famílies dels alumnes que, presumptament, van ser assenyalats, assetjats i van rebre comentaris en to despectiu i humiliant per part d'alguns dels seus professors posteriorment a l'1 d'octubre.

Parla Negre sobre l'acusació que ha obert el fiscal per a delictes d'odi de Barcelona, a petició dels pares afectats: un delicte de lesions de la dignitat de les persones per motius de discriminació per nacionalitat, i a cinc d'ells, a més, injúries greus contra els Cossos i Forces de Seguretat. Relata els suposats fets que van tenir lloc a les aules durant la jornada del 2 d'octubre. En algun cas, ínfim, dona alguna pinzellada de la versió d'alguna mestra, negant rotundament la versió relatada per les famílies de guàrdies civils.

No entro a opinar sobre la peça del senyor Negre. Ahir mateix va quedar retratat a Espejo Público quan entrevistaven el senyor Josep Lluís Alcázar, representant sindical del professorat. Va fer mostra de la seva absoluta incompetència com a informador, mentre es retolava en pantalla "adoctrinament a les aules": confonia un Comitè de Defensa de la República amb un Comitè de Defensa de la Revolució de Tunis.

Només diré que publicar una peça sense contrastar la informació, sense provar d'aportar les dues versions sobre un assumpte és lamentable i, sens dubte, no pot considerar-se un bon professional. Més aviat, al contrari: publicar les imatges de persones sobre qui regeix el principi de la presumpció d'innocència, sobre qui encara no s'ha presentat una sola prova de la seva culpabilitat, atempta contra els drets fonamentals de qualsevol ciutadà.

Exactament igual que va fer el senyor Albert Rivera en aquest tuit on vulnera el dret a la presumpció d'innocència i a la intimitat d'aquestes persones, a més de generar odi. Precisament per aquesta raó ha estat ja denunciat davant de la justícia.

rivera tuit

Ni Negre ni Rivera no expliquen algunes qüestions que em semblen rellevants i que són fets, no versions.

És un fet que el Consell Escolar de l'Institut Palau es va reunir i va redactar aquest escrit, aprovat per unanimitat per tots els representants dels docents així com de les famílies dels alumnes del centre, on, a més, hi ha representació de l'Ajuntament de Sant Andreu, i curiosament, la regidora responsable d'aquesta àrea és de la formació de Ciutadans. El document, reitero, es va aprovar per unanimitat, i allà s'hi pot llegir que la trajectòria dels docents és irreprotxable, que mai no s'ha produït cap tipus de problema en el centre d'aquest tipus, i que rebutgen unànimement el fet que s'hagin filtrat els noms dels mestres i mestres del centre a la premsa per ser atacats públicament. A més, s'acorda un compromís: la resolució dels possibles conflictes mitjançant el diàleg i el respecte.

carta docentes

Per la seva part, el Síndic de Greugues, en el seu comunicat publicat el dia d'ahir, informa que el Servei d'Inspecció d'Educació ha visitat el centre en diverses ocasions i en cap cas no s'ha formalitzat cap procediment ordinari de queixa en el centre o en la Inspecció, malgrat haver convidat els pares dels nens presumptament agredits a fer-ho.

Comparteixo punt per punt el que indica el senyor Ribó: Presumpció d'innocència per a Gemma, Jordi, Ruth, Helena, David, Ana Belén, Lucía, Gemma, Carina, tramitació per la via administrativa competent, i amb les proves oportunes (la via penal és desorbitada i inadequada), i em sumo a la crida al Departament d'Ensenyament, que hauria d'adoptar mesures immediates per protegir a aquests docents i garantir i evitar vulneracions del seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge. Que totes les institucions i els seus representants s'abstinguin de fer un ús partidista d'aquests fets; que se circumscrigui el tractament al marc educatiu i que es garanteixin els drets de tota la comunitat educativa; i que les autoritats competents en matèria de protecció de dades analitzin si s'ha comès alguna actuació contrària a la normativa vigent.

Recomano la lectura de les cartes escrites pels familiars dels docents, així com dels qui van ser alumnes del centre, fins i tot les declaracions que ha realitzat el mateix fill d'un guàrdia civil en mitjans de comunicació i l'alcalde del poble, del PSC.

Aquí tenen un tuit seu sent molt clar amb el que s'esdevé:

Per cert: s'ha denunciat també que existeix un informe realitzat per la Inspecció d'Educació on es constata l'exculpació dels docents i que, precisament per trobar-se sota el compliment de l'article 155, ha de ser l'administració creada ad hoc, la que l'ha de facilitar.

És de justícia defensar la presumpció d'innocència, la professionalitat i rigor dels mitjans de comunicació, dels polítics i de les institucions. I per sobre de tot, l'honestedat i la veritat.