Les arrels jueves del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i els forts llaços que uneixen els dos països l'han portat a comparèixer davant del parlament israelià aquest diumenge per demanar ajuda davant de la invasió russa. De la mateixa manera que el líder d'Ucraïna va apel·lar al Congrés dels Estats Units amb un emotiu discurs sobre els efectes dels atacs de l'11 de setembre, Zelenski ha recordat avui en un discurs per videoconferència davant de la Knesset la II Guerra Mundial i l'horror de l'Holocaust per reclamar un suport més ferm d'Israel a Ucraïna i evitar la "solució final" de Rússia. De fet, això és un malson que la família de Zelenski va viure de primera mà, ja que el seu avi va ser l'únic de quatre germans que va sobreviure al genocidi. "Escolteu el que diu el Kremlin, són les mateixes paraules, la mateixa terminologia que els nazis van utilitzar contra vosaltres. És una tragèdia", va apel·lar Zelenski davant de 112 parlamentaris dels 120 que integren la Knesset. Però els llaços amb Israel també són forts a Rússia, fet pel qual no han aplicat sancions contra el Kremlin ni han enviat material ofensiu a la resistència ucraïnesa. És per això que el líder ucraïnès va insistir a rebre ajuda israeliana en forma d'assistència militar, com l'eficaç sistema antimíssils 'Cúpula de Ferro', per defensar-se dels atacs constants de Rússia. Durant el discurs, s'haurien produït diversos intents d'aturar la retransmissió a través de ciberatacs, que haurien estat bloquejats per ciberseguretat israeliana. A Tel-Aviv, centenars de ciutadans han pogut seguir el discurs de Zelesnki.

Neutralitat

El president ucraïnès ha reclamat avui als legisladors israelians que trenquin la seva neutralitat i exigeixin al govern accions més contundents, com ara prestar assistència militar a Ucraïna, incloent-hi munició, el seu prestigiós sistema antimíssils i imposar sancions contra Rússia, quelcom que Israel encara no ha fet per no comprometre, entre altres coses, la delicada aliança geoestratègica que manté amb el Kremlin a Síria. "Estic segur que compartiu i sentiu el nostre dolor. Per això, no puc explicar per què a hores d'ara encara hem d'instar països de tot el món a què ens prestin ajuda", ha explicat Zelenski el vint-i-cinquè dia de guerra al seu país, amb el setge a Mariúpol com l'episodi més cruent. Zelenski ha insistit que la invasió russa d'Ucraïna no és una operació militar més, sinó que és la pitjor guerra des de la II Guerra Mundial, ja que l'"Exèrcit rus està destruint maliciosament Ucraïna mentre el món sencer està mirant". "La indiferència mata, el càlcul d'interessos mata. Pots navegar entre interessos, però no pots navegar entre el bé i el mal", ha lamentat.

Intermediari

El president també ha reclamat a Israel que ofereixi visats d'entrada als milions de refugiats ucraïnesos, mentre que els ha recordat als parlamentaris que, fa vuitanta anys, el poble ucraïnès va triar salvar els jueus dels nazis. "Gent d'Israel, ara vosaltres també heu d'elegir", va apel·lar Zelenski, que ha expressat en diverses ocasions el seu desig que el govern israelià es mostri més ferm contra Rússia. Tanmateix, Zelenski ha valorat els esforços de mediació per part del primer ministre Naftali Bennett, l'únic líder mundial que s'ha reunit amb Putin a Moscou des que va començar la guerra; i fins i tot ha suggerit reunir-se cara a cara amb el mandatari rus a Jerusalem.