En el vint-i-tresè dia de guerra, Ucraïna ha d'afrontar un cop estratègic molt dur: les tropes russes s'han fet fortes al mar Azov. Segons ja informat el Ministeri de Defensa ucraïnès, durant la nit del divendres Rússia ha pres el control d'aquest mar "temporalment", les autoritats ucraïneses han remarcat aquesta darrera part del seu missatge, sense mostrar intenció de recular. Aquest moviment de Rússia no només és un cop estratègic, també estreny més el jou sobre Mariúpol, la ciutat setiada pels russos des de fa dies. 

La ciutat portuària de Mariúpol està patint el càstig de la invasió russa des de fa dies. Sortir de la ciutat és gairebé impossible i entrar-hi subministrament també. A tot això, se li suma l'atac indiscriminat de l'Exèrcit rus a edificis civils, com per exemple, el teatre de la ciutat que servia de refugi per 1.300 persones, per ara s'han rescatat 130, però les tasques de rescat continuem. Amb el control rus del mar d'Azov cal esperar un empitjorament major de la situació a la ciutat. El setge de Mariúpol ha esgarrifat a la comunitat internacional i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, l'ha comparat amb Leningrad.

No només Mariúpol pateix els constants bombardejos russos. Aquests atacs, que sovint impacten directament contra la població civil, es reprodueixen per gran part del territori ucraïnès. L'Estat Major de l'Exèrcit d'Ucraïna ha afirmat que en les darreres 24 hores les tropes russes han realitzat 14 atacs amb míssils i 40 bombardejos a Ucraïna. 

Converses honestes i integritat territorial

Zelenski no abandona la via de la diplomàcia i en un missatge en vídeo aquesta matinada ha apel·lat al Kremlin a mantenir converses honestes. El president ucraïnès vol "restaurar la integritat territorial" del seu país després de 23 dies d'invasió de militars russos, que ha xifrat en tants com els que es van manifestar divendres a Moscou pel vuitè aniversari de l'annexió de la península ucraïnesa de Crimea. "Vull que tots m'escoltin ara, especialment a Moscou. És hora de conèixer-nos. Temps per parlar. És hora de restaurar la integritat territorial i la justícia per a Ucraïna. En cas contrari, les pèrdues de Rússia seran tals que no tindrà diverses generacions per pujar", ha assegurat. 

Justament, sobre la manifestació que a l'estadi Luznikí, de Moscou, on va participar Vladímir Putin, Zelenski ha afirmat que  hi havia tanta gent com la que aproximadament està envaint el seu país. "Imagini's que hi ha 14.000 cadàvers i desenes de milers més ferits i mutilats en aquest estadi de Moscou. Ja hi ha tantes pèrdues russes per aquesta invasió", ha sentenciat.