Israel pressiona Rússia per la guerra a Ucraïna. El primer ministre israelià, Naftali Bennett, ha viatjat de forma sorpresa aquest dissabte a Moscou per tractar la invasió russa amb el seu homòleg Vladímir Putin. Segons el Jerusalem Post, la reunió ha durat tres hores, i de moment es desconeix quins han estat els fruits de la conversa. Un cop acabada la visita, Bennett viatja directament cap a Berlín per informar el canceller alemany Olaf Scholz, on l'informarà dels continguts de la reunió. Després, el primer ministre tornarà a Israel. Encara que el primer a comunicar la reunió ha estat el Kremlin, Bennett s'ha coordinat prèviament amb els Estats Units, França i Alemanya, i ha notificat Ucraïna. El fet que el viatge s'hagi produït en dissabte, el dia de descans per als jueus religiosos com Bennett, denota la urgència amb la qual s'ha produït la cimera. Segons l'oficina del líder israelià, el primer ministre ha emprat el precepte de 'pikuah nèfeix' ('salvar ànimes' en català) que permet violar la santedat del Xabat davant crisis humanitàries.

Reunió sorpresa

La premsa no ha sabut que el primer ministre israelià i el president rus estaven reunits a Moscou fins que ha començat la conversa aquesta tarda. Segons ha confirmat més tard la seva oficina, Bennett no ha viatjat sol: l'han acompanyat el ministre nascut a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv, Ze'ev Elkin, que ha fet de traductor per als primers ministres en reunions amb Putin durant més d'una dècada. Khàrkiv és la segona ciutat més poblada del país, situada al nord-est, i ha estat l'escenari de forts bombardejos i batalles en les darreres jornades de guerra. Si bé el govern de Bennett va condemnar la invasió russa a l'ONU, el primer ministre ha preferit abstenir-se de fer comentaris i ha anteposat mantenir una bona relació amb Rússia. Paral·lelament, Zelenski i Bennett van mantenir una conversa telefònica aquesta setmana, tal com va informar el mateix líder ucraïnès a Twitter.

Rússia i Israel

Finlàndia, que té una àmplia frontera amb Rússia, vol comprar un sistema de defensa antiaèria per blindar-se davant de l'expansionisme de Moscou. El ministre de Defensa finlandès, Antti Kaikkonen, citant l'actual guerra a Ucraïna, ha assegurat que estan cercant un mecanisme de defensa aeri israelià per defensar-se contra l'amenaça de Putin. Finlàndia està molt inquieta davant de l'immutable Putin, que no titubeja i que segueix obstinat a apoderar-se del control de Kíiv. És per això que Kaikkonen ha assegurat a la cadena de televisió Yle que els contractistes de defensa israelians, Israel Aerospace Industries i Rafael Advanced System, estan en consideració per la compra d'un sistema antiaeri.  "La situació al llarg de les nostres fronteres és pacífica, però encara hem d'estar atents i reforçar les nostres defenses", ha assegurat el ministre. De fet, al desembre Finlàndia es va fer amb més de seixanta avions de caça F-35 nord-americans de la companya Lockheed Martin.